ИЗДВОЈЕНОНовости

СИМИЋ: РУКОВОДИМО СЕ ЖЕЉАМА ГРАЂАНА

Ако смо током 2019. године за Дервенту направили само корак напријед, онда сам задовољан, а направили смо много више од једног корака. Можда чак више и него што смо очекивали када смо улазили у ову годину. Апсолутно сам убијеђен да смо направили неколико искорака ка оном што сви желимо, а то је савремено, модерно, просперитетно и напредно друштво.

Рекао је то у интервјуу Дервентском листу начелник општине Милорад Симић сумирајући годину на измаку, уз констатацију да је за бољи живот свих грађана Дервенте, предуслов да боље мора да буде у читавој Републици Српској.

– Ми у Дервенти чинимо оно што је до нас, успјешно се носимо са изазовима којих је сваког дана све више и који су, самим тим што су нам амбиције веће, све озбиљнији – рекао је Симић.

Да ли је у Републици Српској, па тако и у Дервенти, данас боље него што је било прије годину?

– Можда ја и нисам права особа да дајем одговор на то питање, али сам убијеђен да је сада боље него што је било прије извијесног времена. Током ове године повећане су пензије, повећане су плате, Република Српска је добила неколико капиталних објеката који су важни и за Дервенту. То су, на примјер, повећани капацитети у Универзитетском клиничком центру РС у Бањалуци, отворен је комплетан ауто-пут од Бањалуке до Добоја и тако даље. Све су то ствари које чине напредак у односу на прошлу годину и самим тим је у РС сада стање боље.

По чему се то Дервента, сада у финишу године, разликује у односу на почетак године?

– Ево почео је да ниче производни капацитет Вебо у Индустријској зони, који је дуго најављиван, гради се нови капацитет у обданишту, обављене су припреме за изградњу парка „9. јануар“ , завршен је фудбалски терен са вјештачком подлогом. То су само неки од пројеката од ширег друштвеног интереса, али њима треба додати и реконструкцију путева од Провалије до Три крушке од 3,3 километра, затим дионице према Дебелој обали, односно Доњој Лупљаници у дужини од 5,2 километара, Беглуци – Костреш и Осиња – Појезна. Наравно, имамо један врло дугачак списак пројеката који се односе на одређена мања подручја, али то нипошто не умањује њихов значај.

Који су то пројекти?

– Водовод „Липе“ за 150 корисника, те водоводи у Мишковцима, Великој Сочаници и Мишинцима, затим изградња или реконструкција двадесетак локалних путева, наставак изградње канализационе мреже у Новом насељу, наставак изградње друштвеног дома у Омерагићима. Радили смо на неколико спортских терена од којих је најзначајнији онај у Босанским Лужанима, затим на градској и приградској уличној расвјети, затим на санацији и реконструкцији градских и приградских улица, паркинга и тротоара.

Било је и заједничких пројеката са вишим нивоима власти.

– Преузели смо обавезу и реализовали вањско уређење Геронтолошког центра, а већ је опште позната чињеница да смо завршили фудбалски терен са вјештачком подлогом, почели са изградњом новог капацитета дјечијег обданишта, ушли у реализацију пројекта парка „9. јануар“. Све су то ствари за које је обазбијеђен новац, али је потребно вријеме за процедуре и реализацију самих радова.

Несумњиво је да сви ти пројекти имају огроман значај за становнике којих се директно тичу. Сматрате ли да је њихов значај препознат у широј јавности?

– Мислим да ми врло често олако прелазимо преко врло значајних детаља. Требали би с мало више поштовања да говоримо о достигнућима која су, практично, људима и породицама промијенила животе. Погледајте шта људима, који су муку мучили с водом, значи водовод, шта људима који живе даље од урбаних центара значи асфалтни пут. Врло често, као друштво, падамо под утицај лоше и деструктивне критике свега и свачега. И онда се стиче утисак да све оно што је урађено не вриједи ништа, а у први план се истиче оно што још није могло да дође на ред. С тим би морали да прекинемо и да трезвено и отворено разговарамо о важности појединих подухвата.

Сматрате ли да је те деструкције у нашем друштву све више?

– Управо тако. У нашој близини постоје људи или групе људи, формалне и неформалне, које се хране деструкцијом, које уносе немир међу грађане, које опструишу готово сваки покушај позитивног размишљања и дјеловања. Срећом, таквих је све мање, јер свако ко се имало опасуљи, увиђа бесмисленост таквог начина дјеловања.

Овај Ваш став је прави шлагворт за прелазак на политичке теме, мада је ово о чему смо до сада разговарали политика.

– И у том смислу, класичном политичком, морамо да се мијењамо, морамо да мијењамо свој приступ бављења политиком. Нажалост, многи су на политичку сцену залутали, брутално су искористили законске, што значи легалне, могућности да се докопају мандата на различитим нивоима власти. Међутим, ако је неко легалан, не значи нужно да је и легитиман, а анализом структуре гласова, јасно је да појединци нису легитимни, али шта је ту је.

Прави ли тај недостатак легитимитета проблеме у функционисању органа и институција?

– На срећу, осим што такви „муте воду“, не постижу ништа озбиљније. Не бих да говорим о именима, али наша јавност добро зна ко је како изабран и што је важније, како се понаша. Људи у политици се дијеле по много основа, а једна од тих подјела је и она на политичаре са одговорношћу и оне друге који немају тај осјећај.

На октобарским изборма Ваша политика и политика СНСД-а и блока којем припада, забиљежили су побједу у Дервенти. Јесте ли очекивали такав резултат?

– То смо и очекивали, такав исход је био извјестан и прије избора, с обзиром да ми знамо како, колико и шта смо радили у протеклом периоду. Након убједљиве побједе на локалним изборима, нисмо се препустили осјећају тријумфализма, него смо и даље још пажљивије водили рачуна о интересима грађана. Људи су препознали то да их нисмо дијелили на наше и њихове, да мјеста, гдје нисмо 2016. године добили подршку, нисмо запостављали и занемаривали,

То значи да ваш специфичан приступ изборном процесу даје резултате.

– И овај пут ништа нисмо радили и улагали због избора. Да смо нешто мислили да радимо због избора мало би пожурили и игралиште би било готово прије 7. октобра, и обданиште и парк смо могли да радимо такође прије избора, али смо се опредијелили за озбиљан и одговоран приступ пословима, а такав приступ тражи вријеме. На срећу СНСД-а и наших коалиционих партнера, већина бирача у Дервенти су одговорни људи, па су препознали и подржали такав приступ.

Хармонизација структура власти, у смислу политика, је нешто о чему сте често говорили и то се и догодило. Хоће ли и грађани то осјетити?

– Чврсто сам увјерен да хоће. СНСД са својим традиционалним и новим коалиционим партнерима у Републици Српској, као и са партнерима на нивоу БиХ, има капацитет да приступи озбиљним реформама које су у многим областима неопходне.

Прије неколико дана, без велике буке, усвојен је буџет општине за идућу годину, као и још неколико важних докумената. Које су њихове основне карактеристике?

– Прво морамо да имамо на уму чињеницу да је буџет за сљедећу годину плански документ, а то многи у јавности, па чак и неки одборници, изгледа не разумију. Најбоље, најлакше и најједноставније би било када би приходи, а наравно и расходи, прецизно могли да се предвиде. Но, живот није нешто што може да се уреди документима, нити догађаји и амбијент могу са сигурношћу да се предвиде. Управо због околности које могу да се очекују, али њихов утицај није могуће у потпуности предвидјети, документи се поправљају и усклађују са стварним стањем. То што неки политичари, а најчешће, надриполитичари од тога праве политичку причу, је нешто са чиме морамо да се носимо. Њихове примједбе у вези са одступањем од првобитних планова су бесмислене, а пласирају их због тога што немају озбиљних приједлога.

У јавности се стиче утисак да многи који себе зову политичарима, нуде приједлоге који нису реални, који нису оствариви, што значи да предлажу нешто за шта знају да мора да буде одбијено, али да би касније могли да се жале како се њихови приједлози не уважавају. Дијелите ли тај утисак?

– Добро сте примијетили. Расправљајући о приједлозима који немају смисао, само непотребно губимо вријеме и енергију, а то се у нашој Скупштини почесто догађа.

Како оцјењујете буџет општине за 2019. годину?

– Ми већ неколико година имамо концепт буџета који се показао као реалан, могућ и остварив. Нико не спомиње, али је врло важно да ми из године у годину никад не преносимо никакве обавезе због недостатка средстава. Све своје обавезе редовно измирујемо и тако ће бити и сљедеће године. Такође, и сљедеће године, иако није изборна, имамо милион и по марака за капитална улагања, а и даље остајемо једна од општина са најмањим кредитним задужењима. Класична демагогија је прича о великим кредитним обавезама, а подаци о овим стварима доступни су свима у докуметнима који се редовно објављују.

Нема великих измјена ни у другим сегметима буџета?

– Нема прстора за велике измјене, јер имамо обавезу да обезбједимо функционисање свих сегмената друштва. Немамо право да умањујући средства једној, развијамо другу друштвену област. Има добрих идеја и квалитетних пријелога за унапређивање стања у многим областима, али морамо да се пружимо колико је губер дуг.

Да би се буџет пунио првенствно мора да се ради, пошто Дервента нема значајне природне ресурсе који би доносили средства у буџет. И даље сте свакодневно у контакту с привредницима?

– Људима који организују производњу или било коју другу дјелатност, пружам обе руке, у смислу подршке и помоћи, тамо гдје одлучује локална заједница. Недавно смо имали сусрет с потенцијалним инвеститорима из Италије у области аутоиндустрије, али је много више неформалних сусрета, током којих се често договарају значајни подухвати. Очекујемо изградњу објекта Трговинског ланца „Робот“, у поодмаклој фази су разговори са словеначком фирмом која се бави соларним паенлима, и тако даље.

Гдје и какву видите Дервенту за коју годину?

– У многим стварима Дервента је испред свог окружења и борићемо се да тако и остане. Стратешким планом развоја дефинисали смо неке правце развоја као и неке подухвате који би имали значајан утицај на квалитет живота. Много би нам простора одузело да набрајам конкретне планове, али кад је ријеч о микро плановима, односно идејама за сљедећу или 2020. годину, свакако ће нам опредјење бити да окончамо започете пројекте, да наставимо са пројектима водоснадбијевања, али детаље вам не могу рећи, јер их ни ја не знам. Свакодневно примамо захтјеве и приједлоге формалних и неформалних група грађана, па и појединаца, који траже да се неки послови ураде. Дакле, слушамо шта грађани желе и тиме се руководимо.

 

Пројекти

О неким пројектима се говорило крајем новембра на прослави изборне побједе СНСД-а.

– Да, говорили смо, односно предсједник Милорад  Додик је говорио о брзој цести Брод – Добој и Дервента – Прњавор, што би, с обзиром на вриједност извоза дервентске привреде, било нешто логично. Томе треба додати и изградњу прикључне петље на ауто-пут Добој – Бањалука у Доњој Осињи. Такође, планирамо да, зарад неспорних привредних резултата, али и потребе грађана, кандидујемо неколико озбиљних инфраструктурних пројеката чија реализација ће помоћи привреди.

Од статуса града нисте одустали?

– Не. Али морамо да разумијемо да је и то прилично дуг процес и да нису сви срећни када ми то тражимо и покрећемо то питање.

 

Празници

Стижу нам Нова година и Божић, шта бисте поручили својим суграђанима?

– Колико јуче смо прославили католички Божић, а за који дан дочекујемо Нову 2019. годину и православни Божић, па онда Дан Републике. Свима нама желим много здравља, среће и сваку врсту благостања. Нека предстојећи празници послуже да се зближимо, ујединимо и једни друге боље разумијемо. Нека нам је срећна Нова година и Дан Републике! Христос се роди!

Related posts

Почела адаптација прилаза
згради Основног суда

Derventski List

Жељезничка улица
добија дрворед

Derventski List

О избору предсједника парламента 25. марта

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još