Хроника

Скелићев споразум ново
понижење за дервентске логораше

Споразум о признању кривице који је Окружно јавно тужилаштво у Добоју склопило са оптуженим за ратни злочин у Дервенти 1992. године Харисом Скелићем ново је понижење за све Србе које је оптужени злостављао у дервентским логорима.

Поручили су то бивши логораши изразивши невјерицу и огорчење казном која Скелића, практично, амнестира одговорности за свирепост над заробљеним цивилима.

Из добојског Окружног тужилаштва навели су да је са Скелићем 23. јануара склопљен споразум о признању кривице којим му се изриче казна затвора од једне године, а оптужени се обавезује да оштећеним М.Б, Ћ.И, М.В. и С.М. надокнади штету у износу од по 2.500 марака.

– Послије потписивања споразум о признању кривице достављен је надлежном Окружном суду у Добоју на разматрање и одлучивање – навели су из добојског тужилаштва.

Огорчење оваквим исходом процеса против Скелића који је оптужен за ратне злочине против дервентских цивила у логорима Рабић и Поље током маја и јуна 1992. године не крије предсједник дервентског Удружења ратних заробљеника Драго Кнежевић.

– Логораши не само да су огорчени и разочарани поновним понижењем од стране Скелића и правосуђа, већ размишљамо да идемо да протестујемо испред Окружног суда у Добоју. Њему треба да се изрекне максимална казна затвора, а свака мања је изругивање правди и истини. Он је годинама радио у САД-у, скривао се од правосудних институција и зарађивао новац са којим ће сада откупити изречену казну. За све шта је чинио ово му дође као награда – рекао је Кнежевић додавши да су од посљедица мучења у дервентским логорима многи логораши већ умрли.

– Скелић ме лично изводио напоље уз наредбу  да клекнем и дао ми пиштољ да се убијем. Псовао ме и ударао чизмама по грудном кошу и лицу, а када сам изгубио свијест, бачен сам у просторију гдје сам био заробљен са осталим логорашима – присјетио се мучења Кнежевић.

Скелић се од 19. октобра прошле године налази у притвору у добојском затвору, а правосудним органима у БиХ изручен је из Њемачке.

Оптужница

У оптужници против Хариса Скелића коју је потврдио Окружни суд у Добоју наведени су детаљи злостављања заробљених Срба у дервентским логорима, а које је проводио Скелић заједно за другим припадницима ХВО-а.

Related posts

РУЧНО ИЗРАДИО ТАБЛИЦЕ ЗА СВОЈ „МЕРЦЕДЕС“

admin

За воланом са 4,20 г/кг алкохола у организму

admin

Дервенћанин повријеђен у тучи са Добојлијама

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još