ДруштвоИЗДВОЈЕНО

СКУД „ДЕРВЕНТА“ ПРОСЛАВЉА 25 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

У поратно вријеме, не могавши да прихвате свеприсутну учмалост и апатију која је владала Дервентом, четворо младих људи окупило се око идеје да би се кроз рад у културно – умјетничком друштву, дјеци помогло да кроз игру и пјесму поново осјете радости дјетињства.

Слободан, Горан, Милица и Славица, за релативно кратко вријеме, окупили су око себе неколицину истомишљеника и са великим еланом прионули на посао и рођено је Српско културно – умјетничко друштво „Дервента“.

Највише разумијевања за напоре ових младих људи тада је имала Основна школа „19. април“, која им је уступила просторије. Међутим, оне су убрзо постале претијесне да прихвате све оне који су били заинтересовани за активан рад у друштву. Сљедеће уточиште им је дао тадашњи Дом војске.

ПРВИ НАСТУПИ

СКУД „Дервента“ први пут се јавности представио за Видовдан 1994. године. У току прве године рада, друштво је наступило на неколико манифестација, између осталих, за дан школе, Црвеног крста, Средњошколског центра, поводом крштења основне школе у Сочаници, на свечаностима у „Унису“ и „Механици“, пред рањеним борцима у бањи „Кулаши“ и на Светосавској академији.

Почетак, као и сваки, био је тежак, јер је рат на овим просторима проузроковао низ готово непремостивих тешкоћа, али већ идуће године друштво је пред препуном салом Дома војске одржало први годишњи концерт фолклора на којем су, током двочасовног програма, извдене игре из Дервенте, Гламоча, Шумадије, Понишавља, Барање и Буњевачке игре. Специјални гости били су пјевачи народних пјесама, Станимир Лале Петровић и Мира Торбица.

Исте године чланови СКУД „Дервента“ наступили су на првој Републичкој смотри стилизованог фолклора „Дрвар 95“ и били на десетодневној турнеји по Југославији у оквиру које су посјетили осам градова (Ужице, Никшић, Приштина, Ниш, Алексинац, Зајечар, Смедеревео, Београд), а у шест општина одржан је пригодан програм. У годинама које су услиједиле, годишњи концерти друштва су постали препознатљива културна манифестација, а низали су се наступи у Српцу, Модричи, Броду, Бањалуци и на Мањачи.

Прва генерација, на чијим је крилима друштво полетјело, 1999. године испраћена је на студије. Данас су то успијешни људи који се радо сјете својих почетака у СКУД „Дервента“, првих концерата и путовања. Година 1999. остала је упамћена и по концертима подршке поводом мјесеца од почетка НАТО агресије на Србију. Висoко подигнута парола подршке „Срби неће поклекнути“ била је звијезда водиља тих дана. Генерације које су прошле кроз друштво у периоду од 1999. до 2002. године радо се сјете гостовања у Црној Гори и наступа у Бијелој, Баошићу и Мељинама, као и дружења са КУД „Младост“ из Трпиње код Вуковара.

ГОСТОВАЊА

И САРАДЊА

Захваљујући истрајности Милице Ратковац, од 2002. године друштво полако стаје на ноге. То је година коју је обиљежило гостовање на фестивалу фолклора у Грчкој као и почетак дугогодишње сарадње и пријатељства са ансамблима из Бача и Сурдулице. Остаће упамћена гостовања на манифестацијама „Власинско лето“ у Сурдулици, „Данима европске баштине“ у Бачу, те Љубљани и Постојни 2005. године и у Бугарској 2006. године.

Годишњи концерти ових година остају упамћени по сарадњи са КУД „Грмеч“ из Петровца, које оснива и води члан нашег друштва Жарко Стојановић. Овакви тренуци су били доказ да друшво свих година дјелује на исправан начин јер се образују и васпитају млади људи који своје знање и љубав према традицији преносе и у друге средине. Велики број чланова након одласка на студије настављали су свој рад у великим друштвима у Бањалуци, Сарајеву, Новом Саду и Београду.

Након 12 година улагања у васпитање и образовање младих људи кроз традицију и културу, труд и рад се исплатио, стасавају прве генерације које приводећи крају школовање, одлучне су да организационо помогну рад друштва у којем су поникли. Слађана, Мирјана, Биљана, Белма, Горан, Зоран и Саша само су неки који у том периоду заједно са Милицом настављају мисију волонтерског дјеловања у СКУД „Дервента“. Рад на репертоару и костимима, формирање Женске пјевачке групе, гостовања широм Републике Српске и региона дио су активности које су обиљежиле 2007. годину.

На крилима новог ентузијазма 2008. године друштво на Фестивалу „Златни опанак“ у Ваљеву осваја треће мјесто у категорији „изворност кореографије и оригиналност народних костима“. Велику захвалност за период од 2007. до 2009. дугујемо Борачкој организацији општине Дервента, која нам је уступила свој простор за одржавање проба.

Јубиларну 2009. годину обиљежило је гостовање у Прагу као и концерт за памћење поводом 15 година постојања. Као круна петнаестогодишњег рада и залагања, стигло је и највеће признање, друштво је постало добитник Великогоспојинске повеље са златним грбом општине Дервента.

Ентузијазам и младост основни су покретачи друштва, а у првих петнаест година рад су обиљежили бројни успјеси, награде и признања на домаћој и међународној сцени. Утемељено на принципима очувања, његовања и промоције културних вриједности и обичаја српског народа, Друштво је освајало симпатије бројних суграђана и будило знатижељу публике широм Европе.

(Наставиће се)

Обиљежавање

јубилеја

СКУД „Дервента“ 25 година постојања обиљежиће низом активности, а прва од њих је свечана академија која ће бити одржана 6. априла у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ од 19 часова. Уз пригодан културно -умјетнички програм биће приказан историјат Друштва као и отворена изложба оригиналних костима из фундуса друштва. На академији ће бити додјељена признања, захвалнице и плакете институцијама, медијима, појединцима и члановима заслужним за развој друштва, као и највише признање – Повеља друштва. У недјељу, 21. априла у Центру за културу од 19 часова биће одржан 25. годишњи концерт на коме ће се представити сви чланови друштва.

Related posts

Доње Кукавице, Дрин и Осојци
у понедјељак без струје

Derventski List

Божићни базар данас
у „Хипер Корт“ маркету

Derventski List

ДАНАС ЈЕ БАДЊИ ДАН

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još