ИЗДВОЈЕНОКултура

БИБЛИОТЕКА ЧУВА 625 СТАРИХ И РИЈЕТКИХ КЊИГА

Народна библиотека „Бранко Радичевић“ међу својим полицама има више од 41.000 књига, а ту је, између осталих, и 625 старих и ријетких примјерака, које датирају из периода до краја 19 вијека.

Библиотека је недавно донијела рјешење, а на приједлог Народне библиотеке Добој, да се под претходну заштиту са статусом добара која уживају претходну заштиту, стави 625 књига из Фонда старе и ријетке књиге дервентске библиотеке.

– У процјени стручних лица наведено је да се у Фонду старе и ријетке књиге наше установе налазе јединице библиотечке грађе настале до краја 19. вијека, те се сматрају старом књигом. Међу њима је и 16 томова Мејерсовог лексикона на њемачком језику, из 1889. године је шест,  из 1890. девет и из 1891. године један том. Поред осталих, ту је и најстарија књига у дервентској библиотеци,  „Handbuch der Hirurgie“ из 1857. године, чији је аутор Јулиус Грос. Такође, имамо и библиотечку грађу која се према препорученим критеријима сматра ријетком књигом, а међу њима и ратно издање романа „Умирање“ из 1918. године, аутора Артура Шницлера – рекла је директор Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ Мирјана Плиснић.

Додаје да се у склопу наведене библиотечке грађе налази и она која има документарну вриједност због свог садржаја или споредних обиљежја као што су екслибриси, печати, аутографи, дедикације, маргиналије и друге биљешке.

– Документарну вриједност због садржаја имају  фототипска издања „Новина сербских из царствујушчег града Виене“ из 1813. и 1814. године. На књизи приповједака Исака Самоковлије „Од прољећа до прољећа“, објављеној у Сарајеву 1929. године, налази се датирана биљешка аутора „И. Самоковлија, Сарајево, 30.3.1929“. Када су у питању отисци печата, између осталог, сачувани су трагови печата Прве српске књижарнице Јакова Х. Трифковића у Сарајеву, Трговине и књижаре Анте и Фрање Одића у Дервенти, Реалне гимназије у Дервенти за вријеме Бановине Хрватске, Светозара Михајловића, извјесног господина Пркића – казала је Плиснићева.

Према ријечима библиотекара у Завичајној збирци Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, који води и Фонд старе и ријетке књиге, Радмиле Велимир од 625 књига, које чине овај фонд, 83 су старе књиге, што значи да су из периода до 1900. године. Она је додала да се под ријетким књигама подразумијевају оне из периода од 1901. до 1913. године, да се оне од 1914. до 1918. године класификују као ратна издања, а од 1919. до 1939. године као ријетке књиге. Период од 1940. до 1945. године, такође, представљају ратна издања.

– Старе и ријетке књиге чувају се у Завичајној збирци као посебан фонд. Дакле, те књиге морају бити „под кључем“ и нису доступне читаоцима, тачније, заинтересовани могу да их користе, али само у читаоници библиотеке. Ове књиге могу да се изложе, с тим да морају бити у стакленим витринама, како би се заштитиле од контакта са рукама, – истакла је Велимир додавши да овакве књиге захтијевају посебан третман.

Иницијатива

за заштиту

Иницијатива да се 625 јединица библиотечко – информационе грађе из Фонда старе и ријетке књиге Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ ставе под претходну заштиту са статусом добара која уживају претходну заштиту, потекла је из сектора Завичајне збирке и заштите културних добара и Матичне и развојне службе Народне библиотеке Добој, одакле је достављена и процјена стручних лица.

 

Related posts

Приредбом и базаром обиљежен Дан школе (Фото)

admin

Видовита Раденка на превару узела више од 800.000 КМ

admin

Концерт „Јесење ноте“ у петак

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još