ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Спасовдан свечан у васкрслом храму

Стара црква у Српској вароши молитвено и свечано обиљежила је данас Спасовдан, а ове године навршило се 30 година од рушења православног храма изграђеног прије више од вијек и по.
Обиљежавање овог значајног празника почело је јутрос литургијом, а настављено вечерњом молитвом и концертом Музичког ансамбла насталог при манастиру Фенек 2017. године под називом „Фенечки бисери“, те наступима СКУД „Дервента“ и малих „Троловаца“.
Свештеник Љубиша Новић истакао је да је данас велики дан и да ће се трудити да Стара црква из године у годину буде мјесто окупљања.
– Велика је радост када се окупимо у великом броју јер знам да овај храм у Српској вароши заузима посебно мјесто у животима нас православних хришћана, јер смо одавде потекли. Спасовдан је празник вазнесења, како Христовог, тако и нашег народа у Дервенти. Прошле године имали смо поводом овог празника госте Етно групу „Траг“, а ове године су то „Фенечки бисери“ из Београда и настојимо да се окупљањем око наше Старе цркве сјећамо одакле потичу наши корјени. Из ове цркве васкрсле су многе светиње, јер да она није страдала, вјероватно не бисмо имали Саборни храм у граду и цркву Преображења Господњег у Новом насељу – рекао је Новић захваливши се свима који су дошли да подијеле радост празника и изградњу комплекса храма, као и онима који су допринијели одржавању свечаности.
Подсјетио је да је кум ове године био Миланко Балешевића са својом породицом, те додао да су кумство за сљедећу годину преузела Анита Панзаловић, а за двије године Косана и Алекса Микеревић.
Намјесник дервентски протојереј ставрофор Радојица Ћетковић обратио се присутнима уз објашњење да се данас не слави рушење Старе цркве, него њено васкрсење.
– И Видовдан, који је био у овосвјетском смислу трагедија, у духовном смислу одржао нас је кроз историју и одржава нас и дан данас. Зато то и јесте духовна побједа. Исто тако славимо и Велики петак јер без њега не би било ни Васкрсења Христовог. Тако славимо и Спасовдан, сјећамо се и одржавамо оно што смо добили од наших предака и предајемо онима који долазе послије нас – рекао је Ћетковић додајући да је Стара црква мајка многим храмовима широм Дервенте.
Свечаностима је присуствовало мноштво свештенства и вјерника, међу којима и градоначелник Дервенте Милорад Симић, који је и генерални покровитељ вечери, као и предсједник Скупштине града Бојан Радановић.

Related posts

У „ТРОЛ“ СТИГЛА ДОНАЦИЈА ИЗ „ЗДРАВО“

admin

Домаћини побједници
шаховског турнира слијепих

Derventski List

Стефани Бањац хуманим гестом заслужила ријечи хвале

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još