ДруштвоИЗДВОЈЕНО

СПУСТОМ ЧАМЦИМА ИСТРАЖУЈУ ТАЈНЕ УКРИНЕ

Ријека Укрина непресушан је извор инспирације генерацијама Дервенћана, али и житељима других мјеста, а  неколицина заљубљеника у ову ријеку одлучила се за истраживачки поход, односно спуст чамцима њеним током.

Идеја да се истраже обале Укрине родила се прије неколико година, а иницијатор спуста чамцима био је сликар Саша Богдан који је са пријатељима већ годинама планира да упозна неоткривене тајне Укрине.

– Ове године успјели смо да реализујемо тек један дио замисли, односно спуста ријеком. Неколико мојих пријатеља су имали жељу да учествују у томе, међутим због обавеза су били спрјечени, тако да смо Ненад Тутњевић, Саша Ђекић и ја са два чамца и опремом почетком јула кренули ка реализацији те идеје – рекао је Богдан.

Током спуста који је трајао четири дана, а који су почели у Кулашима, ови пустолови свједочили су нетакнутим природним љепотама и богатствима Укрине, али су се сусрели и са многим потешкоћама због којих су морали да прекину спуст.

– Спуст смо почели из Кулаша, дубоко у унутрашњости ријеке и непроходним током довеслали смо до ушћа велике и мале Укрине гдје се оне спајају, које су знато различите по боји и бистрини. Уз многе потешкоће, брзаке, природне препреке, наплавине и бране довеслали смо до Кремне и Брестова са десне и Штрбаца са лијеве стране у предиван и широк канал који је понегдје уз поприличне дубине фасцинирао алгама и подводним травама. Укрина из ове перспективе била је пуна абоноса који су високи и до пет, шест метара, а неки су се протезали читавом дужином, спајајући двије обале ријеке. Кроз плићаке довеслали смо на плажу поред излетишта „Укрински рај“ у Палачковцима, гдје смо због оштећења чамаца и опреме, одлучили прекинути даљи пут – испричао је Богдан.

Ентузијасти не намјеравају да одустану од идеје да чамцима пређу читав ток Укрине.

– Другу етапу спуста планирамо када временске прилике буду дозвољавале, а обухватаће дио од Палачковаца до излетишта Патковача – рекао је Богдан.

Овај поход подржала је локална управа, те Туристичка организација.

– Туристичка организација препознала је потенцијал за камперски и риболовни туризам с обзиром да би овим спустом и истраживањем тока Укрине забиљежили управо такве дестинације, бижељећи их из самог корита ријеке и представљајући их као природне љепоте Дервенте и Републике Српске – рекао је Богдан.

Бране и отпад

Иако ријека обилује природним љепотама, вјештачке бране и отпад који су несавјесни појединци оставили у ријеци, кваре њен изглед.

– Потешкоћа која нам се наметала у току спуста је неравномјерно низак ниво ријеке на појединим дијеловима, као и многе бесправно изграђене бране и то од грађевинског отпада тачније бетонских блокова – казао је Богдан истакавши да је ово истраживање послужило и како би подстакли суграђане да више поведу рачуна о очувању ријеке.

Related posts

Млади програмери укрстили знање у Дервенти

admin

ДОНЕСЕНА ИЗМИЈЕЊЕНА НАРЕДБА О РАДНОМ ВРЕМЕНУ

admin

Славиша Малић
добија нови дом

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još