Новости

Стартовала предизборна кампања

Према Упутству о роковима и редослиједу изборних активности Централне изборне комисије БиХ, данас почиње да тече рок од 30 дана током којих је дозвољено плаћено политичко оглашавање, односно кампања за изборе који ће бити одржани 6. октобра.

Биће бирани градоначелници, односно начелници општина, те скупштине градова или општина, а избори, као и све остале изборне активности, биће проведени према одредбама изборног закона којег је, наметањем својих одлука, високи представник ове године два пута мијењао.

Према подацима из Централног бирачког списка на подручју Дервенте право гласа има укупно 33.424 бирача. Од тога, на редовним бирачким мјестима гласа 29.948, поштом 1.329, у ДКП пет и у одсуству 26 бирача. На списку је и 2.116 бирача који гласају лично, а на питање шта то значи, одговор је врло компликован. 

На подручју Дервенте бирачи ће гласати на 41 редовном бирачком мјесту, а на једном мјесту моћи ће да гласају бирачи у одсуству и на непотврђеним листићима. Такође, биће формирани и мобилни тимови који ће бираче, регистроване за овакав начин гласања, посјетити у њиховим кућама. Према информацијама из Градске изборне комисије за овакав начин гласања стигао је врло велики број пријава.

Градска изборна комисија донијела је одлуку о саставу бирачких одбора, а предсједнике и њихове замјенике именује Централна изборна комисија БиХ. Послије именовања предсједника и замјеника почеће обука предсједника и чланова одбора.

Кандидати

На гласачким листићима пред бирачима из Дервенте биће три кандидата за градоначелника и то Владо Ковачевић (СДС – воља народа), Игор Жунић (СНСД) и Миле Тадић (независни кандидат).

Када је ријеч о Скупштини града у којој има 29 мандата, практично сваки стоти уписани бирач је кандидат за одборника. За ових 29 мјеста има 324 кандидата, што значи да је „муштерија“ 11 пута више него мјеста. Та 324 кандидата за одборнике смјештено је у 13 листа, од којих је пет са максималним бројем имена.

На листама својих странака је свих 29 одборника из претходног сазива, мада су многи међу њима често говорили како им је бављење политиком постало терет, да су потребна нова лица, да су помало досадили народу и тако даље.

Преурањена кампања

Једна од бирачима видљивих измјена Изборног закона односи се на такозвану преурањену кампању, а ријеч је о томе да је странкама, страначким активистима и кандидатима забрањено да, од тренутка расписивања избора до почетка кампање, обављају било какву промоцију странке или себе као кандидата.

Централна изборна комисија БиХ запримила је више од 500 пријава који се односе на преурањену кампању, а међу њима су и двије пријаве против политичара из Дервенте које су завршене кажњавањем са по 3.000 марака.

Related posts

ЦИК објавио прелиминарне
кандидатске листе за локалне изборе

Derventski List

Позив за предлагање кандидата
за Великогоспојинску повељу

Derventski List

ДЕРВЕНТА СЕ ПРОБУДИЛА ПОД БИЈЕЛИМ ПОКРИВАЧЕМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još