Новости

Влада дефинисала ко може
добити помоћ за гријање

Влада Републике Српске донијела је данас Одлуку о начину реализације пакета енергетске подршке енергетски сиромашним потрошачима за трошкове гријања, прецизиравши које категорије становништва на то могу да рачунају.

Из Владе је саопштено да се овом Одлуком прописује начин реализације пакета енергетске подршке енергетски сиромашним потрошачима/угроженим домаћинствима кроз додјелу финансијске помоћи за трошкове гријања из инструмента претприступне помоћи ИПА 3 за 2023. годину.

– Циљ расподјеле ове финансијске помоћи јесте ублажавање негативних социо-економских утицаја енергетске кризе, а Одлуком се прописују услови за додјелу финансијске помоћи, начин прикупљања и обраде података, начин додјеле средстава, начин праћења и извјештавања о реализацији пакета енергетске подршке – навели су из Владе.

Истакли су да ће расположива средства за финансијску помоћ за трошкове гријања за угрожена домаћинства у Републици Српској бити подијељена са бројем корисника, након процеса утврђивања коначног броја корисника ове финансијске помоћи, односно сачињавања спискова на основу евиденција надлежних институција.

Укупна планирана средства за ову намјену за БиХ износе 50 милиона евра, од чега 33 одсто за Републику Српску.

Енергетски сиромашним потрошачима/угроженим домаћинствима сматрају се, између осталих, корисници права на новчану помоћ по основу закона којим се уређује област социјалне заштите, корисници права на додатак на дјецу по основу закона којим се уређује област дјечије заштите, те незапослени борци од прве до пете категорије млађи од 60 година, који су корисници мјесечног новчаног примања на основу Одлуке Владе.

Ту спадају и борци од прве до пете категорије старији од 60 година, који се према ажурираним подацима из евиденција Министарства рада и борачко инвалидске заштите налазе у стању социјалне потребе, као и лица старија од 65 година чија мјесечна примања по члану њиховог домаћинства не прелазе износ од половине најниже плате дефинисане у јануару 2023. године у Републици Српској.

За прве четири категорије енергетски сиромашних угрожених домаћинстава на основу већ постојећих евиденција, о корисницима права спискове ће у наредном периоду сачинити центри/службе за социјални рад, Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске и Министарство рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске, док ће за пету категорију, односно лица старија од 65 година чији мјесечни приход по члану њиховог домаћинства не прелазе износ од половине најниже плате дефинисане у јануару 2023. године у Републици Српској, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске расписати јавни позив.

Домаћинство које испуњава услове за ову врсту финансијске помоћи по више основа моћи ће да оствари право по једном основу, а финансијска помоћ се додјељује по домаћинству, односно једном члану домаћинства који испуњава услове

Related posts

Мост поново безбједан
за саобраћај

Derventski List

Градски парламент засједа 20. априла

admin

НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ РАДОВИ НА ЋИРИЛИЦИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još