ИЗДВОЈЕНОНовости

СТИПЕНДИЈЕ ПОДСТРЕК ЗА СТИЦАЊЕ ЗНАЊА

Студенти и надарени ученици којима је одобрена стипендија општине Дервента за ову годину, потписали су данас уговоре о стипендирању са начелником општине Милорадом Симићем, који је најавио могућност повећања износа стипендије или проширење листе стипендиста.

Начелник Симић истакао је да општина ове године стипендира укупно 131 студента државних факултета, од којих је 45 нових, који су данас потписали уговоре, као и десет надарених ученика средњих школа.

  • Кад имате прилику подржати ову младост, нашу будућност то увијек причињава велико задовољство. Ово је мала финансијска помоћ родитељима, овим младим људима једна сатисфакција и нада да ми који радимо одговоран посао чинимо све да они имају мјесто овдје. Дервента слови за локалну заједницу којој недостаје радника и још ћемо пуно радити на томе да се обезбиједе радна мјеста, да се доведе страни капитал и да наши млади не морају ићи „трбухом за крухом“ и да пристојну плату могу зарадити код своје куће – рекао је Симић честитавши свим стипендистима и подсјетивши да је општински буџет стабилан, због чега се стипендије исплаћују редовно.

На жиро рачуне студената мјесечно ће бити уплаћивано по 110 марака, а ученицима по 70. С обзиром на то да су у односу на прошлу годину право на стипендију остварила 22 студента мање у односу на годину раније, а да је буџетом за стипендије предвиђено 209.000 марака, начелник Симић најавио је могуће повећање мјесечног износа стипендија.

Ми смо предвидјели средства за стипендије и настојаћемо да их у потпуности подијелимо, без обзира на то што је студената мање. Правилник ће вјероватно бити измијењен и могуће је да ћемо објавити конкурс за додјелу стипендија студентима прве године који су на пријемном испиту освојили мање од 90 бодова, а ако преостане средстава, ићи ћемо у правцу да повећамо мјесечни износ стипендије – додао је Симић.

Дервента је ове године добила 55 нових стипендиста, који редом истичу ће им то олакшати школовање. Студент друге године медицине у Београду Марјана Гојковић истакла је да јој је част што је један од студената чији су рад и упорност препознати.

  • Изузетно сам поносна јер сам сигурно да ће данас сви ови млади људи на неки начин да допринесу развоју ове земље и дају нам боље сутра које сви жељно ишчекујемо. Захвална сам локалној заједници која засигурно уназад годинама препознаје квалитет младих људи и тај квалитет награђује – истакла је Гојковићева.

Један од стипендиста је и Никола Брковић, који је тренутно на трећој години Архитектонско-грађевинског факултета у Бањалуци.

  • Стипендија ми доста значи јер студнети од тих 1.000 марака годишње могу да плате себи смјештај, евентуално храну, што много значи за студентски буџет – додао је Брковић.

Право на стипендију први пут остварила је и ученица трећег разреда гимназије у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ Вања Мерћеп, која је од првог разреда основне школе има све петице, а уз то похађа бројне ваннаставне активности и нађе времена за тренинг.

  • Желим да се захвалим начелнику Милораду Симићу и локалној заједници за ову стипендију, која мени, а вјерујем и свима осталима, представља велику подршку и мотивацију за даље школовање и учење – истакла је Мерћепова.

Начелник је приликом потписивања уговора дјевојкама уручио по ружу поводом јучерашњег празника, 8. марта.

„Work and travel“

Стипендисти су имали прилику да се упознају са програмом размјене студената „Work and travel“, који је представио директор бањалучке организације „Experience“ Дервенћанин Горан Удовичић.

Related posts

„АДИКО БАНКА“ ДОНИРАЛА „СУНЦУ“ ПЕТ ГПС САТОВА

admin

ПОЧЕЛИ УНУТРАШЊИ РАДОВИ У СТАРОЈ ЦРКВИ

admin

ВЈЕТАР У ЛЕЂА ФИРМАМА У ВЕЛИКОЈ СОЧАНИЦИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još