Друштво

Суверено корача свијетом информатике и природних наука

Интересовање за природне науке, али и информатику, уз предан рад довели су ученицу генерације Основне школе „Никола Тесла“ Анастасију Столић у друштво најбољих основаца у Републици Српској, а треће мјесто на републичком такмичењу из информатике донијело јој је улазницу за смотру знања на нивоу БиХ.

Ова будућа гимназијалка не крије срећу због титуле ученице генерације, а планове за будућност кроји у правцу факултетског образовања. Наглашава да су јој такмичења на којима је учествовала била добра провјера пред избор средње школе.

– Учествовала сам на такмичењима из српског језика у седмом разреду, али ме највише привлаче природне науке, тако да сам у деветом разреду учествовала на такмичењима из математике и физике стигавши на регионална такмичења на којима сам котирала на високо треће мјесто из оба предмета, а из информатике сам остварила најбољи резултат од свих досадашњих учешћа, гдје сам на републичком такмичењу освојила треће мјесто и обезбиједила пласман на такмичење на нивоу БиХ – објаснила је ова Дервенћанка.

Настава на даљину била јој је корисна јер је имала више времена да се посвети учењу и припремама за такмичења.

– Најтеже је било то што су одјељења, по повратку у школске клупе, била подијељена, али и то што смо наставу морали да имамо у другој школи. Такође, такмичења су одржавана онлајн и изгледала су другачије, али сам и у томе видјела позитивну страну, јер је била и мања трема – казала је Анастасија која жали за опроштајем од школе који су имале раније генерације.

Без обзира на то, додаје, основна школа остаје јој у најљепшем сјећању, а пред њом су изазови средње школе, за које се нада да ће успјешно савладати.

– Заинтересованост за природне науке води ме и у смјеру избора факултета, али „нагињем“ и ка праву, тако да сам спојивши сва та интересовања за сада одлучила да у гимназији стекнем што више знања и осигурам добру подлогу за даље школовање – казала је Анастасија.

Страни језици

Ова свестрана ученица има жељу да прошири знање и из страних језика.

– Тренутно учим енглески и њемачки језик, за шта ми је знање из основне школе добра подлога, али бих у будућности вољела да учим још језика, а привлачни су ми шпански и руски – казала је Анастасија.

Related posts

Електро струка дефицитарна

Derventski List

Слаткишима уљепшавају празничне дане

admin

Више дијелова града
у недјељу без струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još