Друштво

Суша узела данак
у воћњацима

Дуготрајан сушни период узео је данак на већини пољопривредних добара, а штете нису поштеђени ни воћњаци, гдје је већина воћа доспјела прије времена или опала и иструнула.

Донекле су задовољни једино виноградари који за разлику од претходних година када су кишни периоди трајали мало дуже те су чокоте нападале разне болести, ове године беру квалитетне гроздове.

У винарији „Ђуричић“ признају да им је ова година донијела безброј проблема. Од тропских врућина чокоте су „бранили“ тако што их редовно третирали против племењаче, што је на концу и уродило плодом. С обзиром да грожђе прилично „воли“ топлоту, овогодишњи квалитет је задовољавајући, иако је род мањи од очекиваног.

-С обзиром на сушу, ми смо заиста задовољни, како квалитетом тако и количином грожђа. Сушно раздобље смањило је утицај болести те је грожђе веома здраво, али и слатко – казали су власници винарије додавши да су временске прилике понајвише погодовале сазријавању црних сорти винове лозе, те се оправдано надају црвеном вину екстра квалитета.

Шљива „посавица“ у воћњаку Видомира Којића из Велике Сочанице покупљена је прије скоро мјесец. Иако количином није задовољан, квалитет је значајно вољи него претходних година.

-Шљиве су сазреле мјесец раније. Род је био отприлике 20 одсто од очекиваног, али је шљива квалитетна и најбоља је за сушење и пекмез. Одлучили смо се да је осушимо – казао је Којић додавши да се воћари из године у годину боре за изазовима промјене климе.

-Прије десетак година за род шљиве је био погубан мраз, а ево ове године, суша – казао је Којић.

Ситуација није ништа боља ни у воћњацима гдје преовладавају крушке и јабуке.

-Скоро сав род смо планирали за ракију, међутим, доста тога смо морали исциједити у сок. Због суше, како је сазријевало воће тако је и трулило, још на стаблу, па смо доста тога морали обрати док је још било заленије и исциједити у сок – казали су Поповићи из Црнче додавши да се крушка „виљамовка“ показала као доста отпорнија у односу на јабуке које су опадале још док су биле зелене.

Related posts

Ни више цијене, ни радни дани не одгађају прославе

admin

За Михајла прикупљено више од 17.000 КМ

admin

Столићева трећа у Српској по знању из информатике

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još