ИЗДВОЈЕНОНовости

Сједница застала на почетку

Сједница Скупштине града Дервента, која је требало да буде одржана данас, застала је на самом почетку, након што није усвојен дневни ред.

Засједању су присуствовала 24 одборника, а за предложени дневни ред гласало је 13 представника владајуће већине, док се одборници опозиције о дневном реду нису ни изјаснили.

Најважније теме односиле су се на додјелу највишег признања града, Великогоспојинске повеље са златним грбом града за 2024. годину, прим. др Душку Панзаловићу, Миланку Балешевићу и мр Слободану Наградићу. За Захвалницу је предложен Пејо Губерац из Доњег Вишњика.

Градоначелник Милорад Симић коментаришући ово ситуацију казао је да се ради о виду саботаже, с обзиром да су за засједање биле предложене значајне теме.

– Ово је био облик саботаже, на шта нисам навикао, али сам се прибојавао и очекивао да би тако нешто могло да се деси. У предложеном дневном реду биле су значајне тачке, међу којима приједлози за највећа признања града и ријетко се десило да то не изгласамо. Кандидовали смо три заслужна човјека и ово је срамота коју треба да преузму они који нису подржали да се сједница одржи и да се верификују носиоци највиших признања. Тужан сам јер смо урадили много, а постојао је кворум за рад и да се дневни ред усвоји – казао је Симић додавши да би до краја актуелног мандатата градског парламента требало да буде одржана још једна сједница када ће бити дефинисан ребаланс буџета и друге теме важне за живот у Дервенти.

Предсједник Скупштине града Бојан Радановић казао је да ће сједница бити одржана када се стекну услови за то.

– С обзиром да није било довољно гласова „за“, сједница се одгађа за неки други термин, када се створе услови за њено одржавање, а надам се да ће то бити убрзо. Да ли је у питању био покушај саботаже рада Скупштине или нешто лично, видјећемо у неком наредном периоду. Очекивао сам, искрено, да ће приједлози за највиша признања града бити усвојени на овом засједању, али настојаћемо да створимо услове да се приједлози усвоје прије свечане сједнице парламента поводом 28. августа, Дана града – казао је Радановић.

Шеф Клуба одборника СДС Бранко Катанић казао је да се одборници опозиције нису изјаснили о дневном реду из принципијелних разлога.

– Питање зашто дневни ред није добио подршку више је за скупштинску већину, него за опозицију, иако је познато да скупштинска већина више не постоји и да немамо ни потпредсједника парламента. Одборници опозиције се нису изјаснили за дневни ред из принципијелних разлога и то јер су се тачке тицале највећих градских признања, а ми не можемо подржати начине како се долази до тих приједлога – рекао је Катанић, док је шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш нагласио да скупштинска већина постоји и да је простора за разговор о дневном реду сједнице било на засједању скупштинског Колегијума.

– Није тачно да не постоји скупштинска већина како каже колега Катанић. Скупштинска већина постоји и постојаће до краја мандата. Имамо опструкцију од стране Централне изборне комисије БиХ, гдје Тихомиру Томинчићу са листе СНСД-а још увијек није додјељен мандат. Када се то деси биће одржана и сједница Скупштине, са овим истим темама – рекао је Томаш додавши да је изостанак подршке дневном реду са приједлозима за додјелу највиших признања града, примјер неозбиљности.

Осим поменутих тема, на дневном реду засједања били су и приједлози одлука о усклађивању аката о оснивању јавних установа и то Геронтолошког центра, Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, Јавне предшколске установе „Трол“, Центра за културу, Спортског центра и Центра за социјални рад Дервента. Пред одборницима је требало да се нађе и Извјештај о раду Првостепене стручне комисије за процјену потреба и усмјеравање дјеце и омладине са сметњама у развоју, те Информација о стању јавног реда и мира, безбједности грађана и имовине, и области безбједности саобраћаја на подручју града за протеклу 2023. годину, као и Информација о превентивној здравственој заштити становништва у 2023. години.

Минут ћутања

На самом почетку сједнице минутом ћутања одата је почаст преминулом Дервенћанину Душану Вуковићу који је, између осталог, обављао и функције предсједника Скупштине града, предсједника извршног одбора Скупштине града, директора дервентске Гимназије и друге.

Related posts

Кадети „Текстилца“ понос Дервенте

admin

Чување и развој Републике Српске насушна потреба

admin

Вечерас и сутра
запрашивање комараца

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još