ИЗДВОЈЕНОНовости

ТЕСТИРАНА ОСОБА ИЗ ДЕРВЕНТЕ НА КОРОНА ВИРУС НИЈЕ ЗАРАЖЕНА

Једна особа из Дервенте тестирана је у петак, 6. марта на корона вирус, а резултати су показали да није заражена, саопштено је из Хигијенско – епидемиолошке службе Дома здравља.

Особа која је тестирана имала је симптоме акутне респираторне инфекције и повишену тјелесну температуру, а у протеклих 14 дана боравила је на подручју у којем постоји ширење инфекције узроковане корона вирусом.

– Ова особа је показала изузетан степен одговорности према себи и својим суграђанима, с обзиром да је телефонским путем контактирала свој тим породичне медицине и епидемиолога Дома здравља Дервента и у потпуности је слиједила упутства која је од њих добила. На тај начин је заштитила своју околину и остале пацијенте и особље од могућности преношења инфекције – навели су из Дома здравља.

Додали су да се у Дервенти под надзором епидемиолога и даље налази седам особа које су боравиле у подручјима у којима је регистровано оболијевање од корона вируса, а код још деветоро је епидемиолошки надзор завршен.

– Сва лица која су под надзором се добро осјећају – нагласили су из Дома здравља.

Подсјећају да се свим особама које су у претходних 14 дана боравиле у сјеверном дијелу Италије (Ломбардија и Венето), Кини, Ирану, Јужној Кореји или су било гдје дошле у контакт са особом која је обољела од корона вируса савјетује да се јаве Хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља на број телефона 053/331-023, локал 112 ради добијања потребних информација.

Препоручује се и да наведене особе проведу у кућној изолацији, уз минимум контаката са укућанима, 14 дана од дана напуштања наведених подручја односно контакта са обољелом особом.

– Уколико се у наведеном периоду јави повишена температура, кашаљ или отежано дисање, не треба долазити у здравствену установу, већ телефоном позвати породичног љекара, станицу Хитне медицинске помоћи или Хигијенско-епидемиолошку службу како би добили медицински третман без угрожавања здравља осталих пацијената – истакли су из Дома здравља.

Дом здравља Дервента редовно прати стање у земљи, Европи и свијету и поступа у складу са препорукама Свјетске здравствене организације и Института за јавно здравство Републике Српске у вези са обољењем ЦОВИД – 19. У протеклих седам дана у РС су вирусом корона заражена четири особе, отац и син из Бањалуке и мушкарац и дјевојчица из Челинца, а под надзором је 240 особа.

Препоруке

ЦОВИД -19 је обољење које се преноси капљичним путем као и грипа те се здравим људима као превенција препоручује:

– Избјегавање контакта са обољелима од респираторних инфекција;

– Учестало прање руку топлом водом и сапуном у трајању од најмање 20 секунди;

– Избјегавање додиривања слузница ока, носа и уста;

– Избјегавање затворених простора на којима се окупља велики број људи;

– Учестало провјетравање просторија.

Истовремено, овољелима од респираторних инфекција савјетује се мировање у кућним условима током цјелокупног трајања болести, смањење контаката са особама из околине, током кијања и кашљања покривање уста и носа папирним марамицама за једнократну употребу, које се одмах након употреба бацају у канту и прање руку након тога, те провјетравање просторија.

Related posts

ПРОЧИТАЈТЕ СВЕ ВАЖЕЋЕ ЗАБРАНЕ КРЕТАЊА

admin

ВЛАДА РС: ДЕРВЕНТА ИСПУНИЛА УСЛОВЕ ДА ПОСТАНЕ ГРАД

admin

Срећан 8. март, Међународни дан жена

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još