ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ТЕСТИРАЊЕ НА АНТИТИЈЕЛА ОД ПОНЕДЈЕЉКА У ДОМУ ЗДРАВЉА

Епидемиолошка ситуација у Дервенти није забрињавајућа, а поједини случајеви заразе корона вирусом позивају на опрез, поручили су то из Дома здравља наглашавајући да пандемија још увијек није прошла због чега не смије бити опуштања у придржавању мјера превенције.

У циљу праћења здравственог стања становништва од поднедјељка, 15. јуна у Дому здравља почиње тестирање заинтересованих грађана на антитијела против корона вируса.

– Сваким радним даном бићемо у прилици да тестирамо грађане како би се утврдило ко је преболовао корона вирус и ко има антитијела, што је од великог значаја не само за лице које се подвргне тестирању, већ и за особе из његовог окружења и цјелокупну заједницу. Цијена теста је 30 марака, а за почетак смо наручили 25 тестова, те ћемо у складу са интересовањем грађана набављати већи број – рекао је директор Дома здравља Мирко Шаран додавши да се грађани за тестирање, које ће бити обављано у лабораторији Дома здравља, могу пријавити у овој здравственој установи.

Епидемиолог др Милена Бјеговић Ђујућ објаснила је да се на основу теста може утвдити да ли је особа била у контакту са вирусом корона и у којем периоду.

–  Тестови на антитијела су доступни у цијелом свијету, а њима постижемо одређену дозу сигурности, тим више јер резултати буду готови истог дана. Ради се тестирање на IgM и IgG антитијела, на основу чега се може процијенити да ли је особа била у контакту са вирусом у скоријој прошлости или раније. Тестирање је корисно за грађане који сумњају да су током претходне сезоне грипе или у ранијем периоду имали корина вирус – објаснила је Бјеговић Ђујић позивајући суграђане на опрез и одговорно понашање.

– Епидемија још није прошла, али су се грађани донекле опустили по питању придржавања мјера превенције. Важно је да се сви понашају одговорно, а посебно они који имају било какве симптоме респираторне инфекције, повишену тјелесну температуру и слично. Они треба да остану код куће и на тај начин се изолују. особе са наведеним симптомима не треба да одлазе на посао и треба да избјегавају масовна окупљања. Млађој популацији препоручујем да се када иду у кафиће, придржавају се мјера физичке дистанце и да избјегавају ближи физички контакт – рекла је Бјеговић Ђујић.

Из Дома здравља су нагласили да су од појаве пандемије у Републици Српској и Дервенти, у складу са препорукама Републичког и општинског штаба за ванредне ситуације, прилагодили организацију рада како би се обезбиједила адекватна здравствена заштита становништва, те предузели све неопходне мјере превенције против ширења вируса корона.

Нагласили су, при томе, значајан допринос и професионалност свих запослених у Дома здравља, у прилог чему иде и чињеница да у овој здравственој установи није било случајева обољелих од КОВИД-19.

Симптоми се не

смију скривати

Мирко Шаран је казао да је у протеклом периоду било и неодговорних грађана који су кријући симптоме корина вируса довели у опасност друге особе.

– Имали смо врло негативне примјере гдје су људи данима ходали са евидентном инфекцијом, непријављујући уочене симптоме. Још једном желим да упутим апел суграђанима да озбиљно схвате постојање инфекције и да се и даље придржавају мјера превенције, посебно ношења заштитних маски, али и држања физичке дистанце и избјегавања окупљања. Тренутна епидемиолошка ситуација у нашој локалној заједници није забрињавајућа, али ипак нас позива на опрез чак и са спорадичним случајевима, Циљ читавог здравственог система јесте да  обољели буду адекватно збринути, тачније да вирус контролисано прође, како са потенцијалним другим таласом стање не би ескалирало – рекао је Шаран.

Related posts

„Стевића млин“
одолијева зубу времена

Derventski List

Храм на Врбицу одзвањао молитвом и дјечијим рецитацијама

admin

„Сомијада“ од 23. до 25. јула

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još