Друштво

ТОПЛА И СУВА ЗИМА НЕ ПОГОДУЈЕ ВОЋУ

Сува зима са температурама ваздуха које су високо изнад просјека, никако не погодују воћарским културама, а стручњаци и воћари истичу да највише страхују од касног мраза који је и претходних година био погубан за воћњаке.

Прољеће када му није вријеме већ је добрано изазвало проблеме у воћњацима, а стручњаци наглашавају да се воће тешко прилагођава климатским промјенама које су све израженије из године у годину.

Инжењер пољопривреде из Пољопривредне задруге „Агропосавина Фарм“ Сретен Сивчевић каже да се тренутне временске прилике могу лоше одразити на све фазе вегетације, поготово на цвјетање, опрашивање, развој плода, као и на сам принос воћа..

– Неуобичајено топло вријеме током зимских мјесеци може довести до кретања вегетације код готово свих воћних врста које имају краћи период зимског мировања, што се нарочито односи на кајсије, брескве и неке сорте шљиве. То послије доводи до измрзавања у фази цвјетања или након цвјетања уколико дође до прољетних мразева, које на овим просторима имамо већ годинама – рекао је Сивчевић.

Додаје да се због тога у овом периоду препоручује превентивна употреба и третирање биљака фунгицидима и инсектицидима на бази бакар – оксид хлорида.

– Ради се о средствима за сузбијање презимљујућих стадијума штетних инсеката, штитасте ваши, гриња, лисних ваши, као и узрочника болести коврџавост листа кајсије, сушење ластара малине, пепелница винове лозе, краставост крушке и слично. Прије самог третирања, односно прскања воћа, које је најбоље обавити у два наврата, пожељно је, ради превентиве, сакупити и уништити паљењем све биљне остатке из воћњака попут сувог лишћа, суве коре, као и поломљених и заражених гранчица које су идеално мјесто за презимљавање свих нежељених штеточина – казао је Сивчевић.

Власник плантаже крушке и јабуке у Челаруши Славиша Ђураш каже да стање воћњаку још увијек није критично, али да се очекује појава одређених болести на стаблима.

– Чињеница је да ће неуобичајено топло вријеме вјероватно измамити одређене болести, али ако високе температуре не потрају још дуго, не би требало бити већих проблема. Ако се прерано појави пуп, мраз који је прилично честа појава у марту и априлу, итекако може уништити вегетацију на стаблима – рекао је Ђураш.

Према његовим ријечима, у овом тренутку је неизвијесно какав ће принос бити, што значи да, усљед неповољних временских прилика, година може бити катастрофална, као и протекла.

– Један од проблема јесте и недостатак падавина и то искључиво снијега. За разлику од кише, снијег акумулира влагу у земљишту, која је неопходна за квалитетан раст стабла и развој плода – казао је Ђураш који на плантажи има јабуку на површини од три и по хектара, а крушку на седам хектара.

Како би спријечио ширење биљних болести у воћњаку, Ђураш каже да ове године планира да почупа стабла јабуке, која имају лош генетски материјал, те одређени број стабала крушке.

Related posts

ВИРУСИ И ПРЕХЛАДА НАПУНИЛИ АМБУЛАНТЕ

admin

Михаелу потребна помоћ добрих људи

admin

Огрев празни кућни буџет

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još