Друштво

ТРЖИШТЕ ВАПИ ЗА ЦНЦ ТЕХНИЧАРИМА И ОБРАЂИВАЧИМА МЕТАЛА

ЦНЦ техничари и друге струке из области машинства и обраде метала већ годинама су дефицитарна занимања за којима тржиште у Дервенти, али и читавој Републици Српској вапи, те стога не чуди велики број заинтересованих ученика за ове смјерове, јер оне који стекну ове дипломе чека сигурно запослење.

Управо су то биле главне водиље Стручне и техничке школе да ова занимања уврсти у своју понуду и за предстојећу 2020/2021. школску годину. Знања из машинства и обраде метала стицаће техничари ЦНЦ технологија у једном одјељењу од 24 ученика, док ће  се у комбиновано одјељење бравар-заваривач и обрађивач метала резањем моћи да упише по 12 ученика.

С обзиром да се ради о струкама за које је пракса кључна, техничари ЦНЦ технологија имају прилику да знање стичу у кабинету опремљеном ЦНЦ стругом, те ЦНЦ глодалици. Поред праксе, ђаци током четворогодишњег школовања изучавају познавање техничких материјала, технике цртања, али и програмирање ЦНЦ алатних машина, те примјену различитих технологија за израду дијелова.

– Задатак сваког техничара ЦНЦ технологија јесте пројектовање технолошких процеса, програмирање и управљање ЦНЦ машинама, те пројектовање машинских склопова – рекао  је професор машинске групе предмета у овој школи Дражен Петковић.

Када је ријеч о занимању бравар-заваривач Петковић је додао да ће ђаци који добију диплому ове струке моћи да се похвале познавањем различитих метода заваривања. За све оне ученике који се одлуче за смјер обрађивач метала резањем, треба да знају да ће при запослењу њихови задаци бити припремање алата и материјала за обраду на ЦНЦ машинама, те сама припрема ЦНЦ машина за рад.

– Ученици треба да знају да су ово врло тражена занимања и да је кабинет за практичну наставу у потпуности опремљен потребним материјалом и апаратима, али и да се практична настава одвија у фирмама и да су ученици за свој рад плаћени. Ова занимања су веома значајна, с обзиром да важност развоја металске струке – казала је директорица школе Бранка Јовић.

Стручна и техничка школе ове године уписује по једно одјељење економских техничара, агротехничара, те ветеринарских и кулинарских техничара, али и техничаре за ЦНЦ машине и комбиновано одјељење металске струке.

Презентација

Стручна и техничка школа, умјесто Дана отворених врата који је годинама био прилика да будућим ђацима представе занимања која школују под својим окриљем, ове године знања која нуди представља путем Дервентског листа, и то у сваком броју, те видео презентацијама на интернет порталу.

Related posts

ТРГОВИНА ЉУДИМА ОПАСНОСТ КОЈА СТАЛНО ВРЕБА

admin

ГОСТОПРИМСТВО ДРАГИМ ГОСТИМА ВЕЛИКА ЧАСТ

admin

Достојно представили своју школу и град

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još