ИЗДВОЈЕНОНовости

Увијек може и мора боље

Искрено се надам да ће сљедећа година бити без изазова који остављају велике посљедице, вјерујем да неће бити економских „потреса“ који би могли да нас повуку назад, али сам сигуран да неће бити година за опуштање.

Рекао је то у празничном интервјуу Дервентском листу, који је вишегодишња традиција, градоначелник Дервенте Милорад Симић. И на крају ове, 2023. године одлучили да од њега затражимо одговоре на неколико питања. Наравно, ријеч је о ретроспективи свега што се у Дервенти догађало током године која је на измаку, жељама и плановима за наредни период, али и препрекама које су се појављивале.

– Они који ме боље познају знају да када је у питању реализација планова, никада нисам задовољан и сигуран сам да увијек може и мора боље. Драго ми је када видим задовољство на лицу обичног човјека, када спознам да смо учинили нешто што њему годи и што му прија, а неизмјерно сам несрећан, тужан и љут када видим да смо негдје омашили, пропустили да урадимо – рекао је градоначелник.

Година је на измаку, а посљедњи дани децембра добра су прилика да сагледамо шта је то, према Вашем мишљењу, обиљежило 2023. годину?

– Сви који ме мало боље познају, знају да су за мене најважнија обиљежја урађени послови, реализовани пројекти, задовољства која смо, као неко ко врши власт, учинили људима. У том смислу не могу, а да одмах на почетку не кажем, да један значајан број домаћинстава на осињском подручју користи воду из новог водовода. Пројекат вриједан 4,2 милиона марака, са водоводном мрежом од око 180 километара је нешто што је обиљежило много дужи период од ове године. Тим пројектом дали смо нови живот југу Дервенте. Ове године започели смо, односно наставили, реконструкцију главне градске улице, Улице краља Петра Првог, за шта смо издвојили 800.000 марака. Али, потпуни доживљај реконструисане улице имаћемо на прољеће, када радови буду потпуно завршени.

Када подвучете црту испод реализованих планова, јесте ли задовољни?

– Опет они који ме боље познају знају да када је у питању реализација планова, никада нисам задовољан и сигуран сам да увијек може и мора боље. Наравно, требало је и више и брже и љепше, али ипак, морамо да будемо објективни и прихватимо чињеницу да није увијек све зависило само од нас. Многи фактори, невидљиви за људе изван институција, утичу и на брзину, на квалитет и на све што се ради. Драго ми је када видим задовољство на лицу обичног човјека, када спознам да смо учинили нешто што њему годи и што му прија, а неизмјерно сам несрећан, тужан и љут када видим да смо негдје омашили, пропустили да урадимо. Још теже је када се пресабереш, па видиш да се то евентуално могло урадити, а није.

Дервента је препознатљива као финансијски стабилна локална заједница, а то потврђује и недавно усвојени буџет за идућу годину који је за десет одсто већи у односу на овогодишњи. Којим принципима сте се руководили приликом његовог креирања?

– Дервента има коректан и транспарентан буџет, а доказ поштивања закона и коректности у располагању буџетом су позитивни извјештаји ревизије јавног сектора за 2014, 2018. и 2021. годину, што је јединствен случај у БиХ. Наш буџет за сљедећу годину износи 24.481.000 марака и већи је за 10,05 одсто у односу на основни буџет за ову годину. Оно што је за мене важно јесте да смо задржали његов развојни карактер. Наравно да смо уважили и актуелне потребе наших грађана, па смо ишли са растом исплата у области социјалне помоћи, јер је ту велика потреба, затим за борачке категорије, невладин сектор. Водили смо рачуна и о осталим осјетљивим тачкама, као што су превоз ђака, подстицање пољопривреде и стипендије, али и сва друга издвајања неће бити мања. За мене, као градоначелника, увијек је била важна одлука одборника, без обзира ко од њих чини већину која доноси ту одлуку. У прилог стабилности буџета говори и податак да смо за прошлу годину остварили суфицит од два милиона марака, који је распоређен у различите инвестиције

Оно што је новост у односу на раније године, јесте усвајање Плана капиталних улагања за сљедећу годину у децембру. Осим тога, предвиђено је и више новца за инвестиције. Који су то пројекти који би највише могли да промијене слику Дервенте?

–  До сада смо тај програм усвајали у марту или априлу, што нам је остављало мало времена за провођење потребних процедура. На овај начин ћемо практично од почетка године имати на располагању вријеме за процедуре и радове. Посебно наглашавам да ово нема никакве везе са изборима, него искључиво са временом потребним за провођење процедура. Ове године средства за капитална улагања износе два милиона марака, која ће Дервенту учинити љепшом и богатијом. Планирали смо изградњу новог базена на Томасовом брду, потребног за водоснабдијевање јужног дијела Дервенте, чиме ће бити заокружен велики пројекат од 4,2 милиона марака, са мрежом од 180 километара на којој хиљаду домаћинстава добија градску воду. Ту су и бројни путни правци, а свакако најзанчајнији је Лексија – Тешића баре за шта издвајамо 100.000 КМ, што није довољно да се заврши, али смо дали замах овом пројекту. За санацију и реконструкцију инфраструктуре на градским улицама предвиђено је 350.000 КМ, а планирамо да од „Пољопривредника“ откупимо дио њихове имовине како би добили нову грађевинску парцелу.

Слику Дервенте промијениће и проширен капацитет обданишта „Трол“, завршетак изградње просторија на стадиону Фудбалског клуба „Текстилац, али многи објекти које граде наши привредници који Дервенту додатну учвршћују на позицији лидера у привредном развоју овог дијела, па и цијеле БиХ.

Неизоставна тема међу Дервенћанима јесте рјешавање питања објекта Основне школе „Никола Тесла“. Да ли ће 2024. година донијети почетак реконструкције тог објекта?

– Нажалост, проблем са реконструкцијом ОШ „Никола Тесла“ се одужио, али ево 10. новембра расписана је јавна набавка за реконструкцију. Одмах по несрећном случају који је узроковао прекид наставе, предложено је издвајање средстава за израду техничке документације, али је услиједила опструкција. На дио процедуре уложено је чак шест, углавном бесмислених, жалби, а тек послије седам мјесеци поступак израде техничке документације је окончан. Осим тих жалби покренут је и управни спор пред Судом БиХ, што је додатно успорило процес. Ипак, све смо то превазишли, а град Дервента до сада је издвојио око 220.000 КМ за припрему документације неопходне за реконструкцију. Реконструкција објекта школе, према техничкој документацији, процијењена је на 4.098.866 марака без ПДВ-а, а вањско уређење, односно уређење школског дворишта и игралишта на 251.593 КМ, такође без ПДВ-а. Када се дода ПДВ то је негдје око 5,2 милиона марака, а у смислу извођења радова, ради се о веома обимном послу. Објекат је захтјеван, ради се о грађевини из периода Аустроугарске, који је под заштитом надлежних институција и сви елементи, а има много симболичних од сунчевог сата, отвора, па и саме фасаде, морају остати вјеродостојни. Поступак је веома компликован, а вријеме нам нажалост, није ишло „на руку“. Прије два дана, тачније 26. децембра отворили смо приспјеле понуде и вјерујем да ће ова реконстукција ускоро започети.

Које изазове би Дервенти могла да донесе 2024. година?

– Искрено се надам да ће сљедећа година бити без изазова који остављају велике посљедице, вјерујем да неће бити економских „потреса“ који би могли да нас повуку назад, али сам сигуран да неће бити година за опуштање, јер прошлост су времена када се није требало нешто претјерано борити за нормалан живот. Нас сљедеће године очекују избори, а то је код нас увијек трауматично вријеме. Ипак, ја хоћу да вјерујем да смо, као друштво, сазрели и усвојили демократију, те да и на изборе треба гледати као на нормалан процес који ће на најодговорнија мјеста довести најспособније.

Шта бисте поручили политичким субјектима на прагу нове изборне године?

– Рекох да су код нас избори увијек врло трауматичан процес. Међутим, сами актери га чине таквим и као да се труде да ту своју нервозу пренесу и на бираче, па и све грађане. Ако погледамо статистику избора, на њих излази око половина грађана, док остатак тај процес занемарује. Ми који смо инволвирани у политику и људи у нашој близини стичу погрешан утисак да сви имају везу с изборима. Додуше, на изборима се много тога рјешава, уређује се ко у име грађана доноси одлуке, па се не може рећи да је то процес који није важан. Напротив, врло је важан, али не треба да буде трауматичан, не требају људи међу собом да се завађају, да кваре пријатељске, комшијске и друге односе. Нека свако има своје мишљење и нека има слободу и право да га изнесе у мирној, демократској и толерантној атмосфери, па нека већина одлучи ко ће их представљати.

Ја се више нећу кандидовати, али због 20 година током којих сам, с пуно љубави, радио на овом мјесту, немам право да се само тако потпуно измакнем и кажем да ме то више не занима. Напротив, јако сам заинтересован да мој насљедник буде неко ко је „изучио занат“, ко је доказао да зна да ради посао народног трибуна. Вјерујем да је странка и коалиција која је мене подржавала изњедрила лидера који ће догодине добити повјерење већине грађана.

Која је Ваша порука читаоцима Дервентског листа, али и суграђанима, поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника.

– Поштујмо нашу традицију и вјеру, поштујмо оно што смо наслиједили од својих предака и његујмо их да би их могли оставити нашим потомцима. Управо тако треба да се понашамо према највећем хришћанском празнику – празнику рођења Исуса Христа и да га прославимо у кругу нама најближих и најмилијих. Нова година је традиционално вријеме опуштања, славља, дружења, али и сабирања утисака. Нека нам је свима срећна Нова година и нека нам донесе нове радости и задовољства.

Дан Републике Српске је за нас, рекао бих, празник над празницима и желим свима да имају тај осјећај. Република Српска је, у правом и пуном смислу, наша светиња, творевина без које би ми, Срби на овим просторима, вјероватно већ нестали. И због тога морамо да је чувамо, волимо и славимо дан када је настала.

Проширење вртића

Буџет Дервенте је опет остварио суфицит. Издвајате ли неки пројекат који би могао да буде реализован захваљујући том „вишку“ новца?

– У години која завршава остварили смо суфицит од два милиона макара, а тиме је створен основ за проширење капацитета вртића „Трол“ за шта је планирано 750.000 КМ. То значи да бришемо листе чекања за 140 дјеце која прижељкују своје место у овој предшколској установи. Тај податак говори да се у Дервенти ради, да има посла и да су родитељи запослени.

Related posts

СКУПШТИНА 8. ОКТОБРА О РАСПОДЈЕЛИ СУФИЦИТА И РЕБАЛАНСУ БУЏЕТА

admin

На стазе знања ступа 191 ђак првак

admin

ПРОМОВИСАНЕ „УКОРИЧЕНЕ ГОДИНЕ“ НЕНАДА СИМИЋА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još