ИЗДВОЈЕНОНовости

Република Српска је
слободна и трајна

Народни митинг под слоганом „Бранимо Српску“ одржан је вечерас у Спортском центру окупивши, осим више хиљада грађана, представнике институција РС, српске представнике у заједничким институцијама БиХ, челнике дервентске и локалних управа из читаве регије.

Са скупа, који је до сада одржан у Добоју, Требињу, Приједору, Зворнику и Градишци, упућена је подршка представницима Републике Српске у борби за очување Српске, њених институција и имовине.

Домаћин вечерашњег скупа градоначелник Дервенте Милорад Симић казао је да су Дервенћани показали да стају у одбрану Републике Српске и њених институција и надлежности.

– Из Дервенте шаљемо поруке мира и љубави према својој отаџбини, с обзиром да су витални интереси Републике Српске у доброј мјери угрожени. Дервенћани на овај начин бране Републику Српску и њене институције, јер њиховим нарушавањем губимо слободу, највећу тековину за коју смо се изборили – рекао је Симић.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је да ће Република Српска бити онолико јака колико су јаке њене институције и колико је јака вјера и љубав народа.

-Имамо и једно и друго и желимо то да покажемо. Хвала Дервенти, али нашим другим општинама које су то показале снагу и јединство које имамо између институција и народа – истакла је Цвијановићева.

Захвалност окупљеним грађанима на подршци изразио је и предсједник Владе РС Радован Вишковић.

– Грађани, народ Републике Српске, је препознао све оно што покушава да се ради у институцијама Српске. Велико хвала грађанима Дервенте који су се окупили у оволиком броју, јер никада ова дворана није била попуњена на овакав начин и њихова је порука већа него било које наше ријечи које можемо изговорити. Сви ти који доносе одлуке или желе да намећу одлуке прате одзив народа и виде да оно што они покушавају урадити је против Српске и институција. Грађани РС не дају своје институције и то је оно што њих боли – казао је Вишковић поручивши да имовина припада народу Српске као дејтонска категорија.

Митингу су присуствовали и предсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић и министри у Влади РС, као и народни посланици СНСД-а из Дервенте Игор Жунић и Денис Пијетловић, одборници локалног парламента и представници партија коалиционих партнера СНСД-а.

– Срби се не могу одрећи разума, памети и свог предсједника, којег су демократски изабрали, али ни своје имовине коју су крвљу и патњом заслужили. И сада бранимо заставу Републике Српске, њен амблем и имовину, а предсједник Милорад Додик дужан је да све то представља. Kада би склонили њега, била би отета и та имовина, за коју је он потписао закон за који смо гласали. Ми имамо имунитет, а он нема зато што је спроводио наше одлуке – рекао је Стевандић, док је министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић истакао да Република Српска ни по коју цијену неће одустати од својих права, институција и онога за шта је своје животе дало више од 20.000 њених најхрабријих синова.

– Ми сматрамо да Република Српска једино мјесто за нашу сигурност и да је мјера слободе и равноправности. Из Дервенте се шаље порука да је Република Српска трајна, да је слободна да бира свој пут, да има своје институције, представнике и политику. Тражимо од других да то поштују, јер поштујемо и ми њих. Ми ту политику нећемо напуштати, нити је мијењати – рекао је Ђокић.

У име предсједника Народне партије Српске Дарка Бањца скупу се обратио Синиша Никић истакавши да окупљање у Дервенти шаље јасну поруку одбране институција, предсједника и имовине Српске.

Related posts

Збор код Старе цркве
означио почетак Вашара

Derventski List

ЕВО КАКО СЕ ТРЕБА ПОНАШАТИ У СЛУЧАЈУ ПОПЛАВА

admin

Васпитачи прва карика у ланцу образовања

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još