ИЗДВОЈЕНОНовости

Уручена постхумна одликовања породицама 39 бораца из Дервенте

Постхумна одликовања за 39 погинулих бораца Војске Републике Српске из Дервенте и шест из Петрова уручена су данас члановима њихових породица.

Предсједница Републике Српске, поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, а на иницијативу Борачке организације РС  и Републичке организације породица заробљених и несталих цивила и погинулих бораца одликовала је Медаљом заслуга за народ 396 погинулих бораца, од којих је 39 из Дервенте.

За заслуге стечене у борби против непријатеља, као и допринос стварању, одбрани и ослобођењу Републике Српске одликовани су Милорад (Урош) Ђукић, Петар (Ђорђо) Јевтић, Марио (Радован) Ракић, Ратко (Ново) Панзаловић, Миломир (Ђорђо) Марић, Славко (Јово) Греда, Васо (Драгољуб) Недић, Драго (Мирко) Радовановић, Јово (Никола) Ненић, Милован (Бошко) Дујаковић, Зоран (Рајко) Ковачевић, Петар (Недо) Николић, Радован (Стево) Малић, Рајко (Милан) Пуљановић, Славко (Симо) Николић, Ратко (Радивоје) Денић, Саво (Вид) Денић, Горан (Спасоје) Китић, Петар (Симеун) Јосиповић, Раско (Рајко) Маркуљевић, Благоје (Макајло) Ковачевић, Боро (Недељко) Тепић, Славиша (Новак) Симић, Богдан (Весељко) Благоичевић, Петар (Вид) Катанић, Рајко (Славко) Кузмановић, Раденко (Стојан) Брестовац, Недељко (Стојан) Драгојловић, Борко (Милан) Новић, Митар (Душан) Поповић, Петар (Ђоко) Чолић, Драженко (Никола) Бојанић, Недим (Џемалудин) Нухић, Момчило (Лазар) Кучинар, Драгољуб (Станоје) Недаковић, Миломир (Милорад) Стојчић, Бранислав (Миланко) Васић, Славко (Велемир) Вујичић, Михајло (Теодор) Ратковац и Недељко (Раде) Ђукић.

Горан Ковачевић, брат тада тридесетогодишњег Зорана Ковачевића, који је погинуо на борбеној линији, на Бијелом брду, оставивши иза себе двоје малољетне дјеце, казао је да ово одликовање итекако значи свима у породици.

– Мој брат је живот дао борећи се за Републику Српску, а његову погибију нико од нас никада није прежалио. Ово одликовање, цијелој породици много значи. То нам говори да га не жалимо само ми, те да иако су прошле непуне три деценије од његове погибије, неко ипак цијени то што је Зоран крв пролио за ову државу и што су његова дјеца расла без оца – казао је Ковачевић.

Уручивање ових одликовања начин је да се искаже захвалност и поштовање страдалим борцима, али и њиховим породицама, истакао је изасланик предсједнице Српске Слободан Жупљанин.

– У темеље Републике Српске уграђени су животи страдалих хероја из реда српског, али и других народа, који су се борили под заставом Војске Републике Српске и управо због тога та жртва коју су поднијели не даје право никоме да их заборави – нагласио је Жупљанин додавши да су страдали својом преданом борбом заслужили да држава води сталну бригу о њиховим породицама.

– О породицама погинулих морамо водити рачуна, јер је жртва коју су њихови најмилији поднијели наша светиња и наша обавеза. Сви то морамо поштовати. Данас више него икад, потребно нам је свеопште српско јединство како би заштитили вриједности које су створили они који данас добијају одликовања – додао је Жупљанин.

Додјели постхумних одликовања присуствовао је и градоначелник Милорад Симић који је истакао да је колико свечан, толико и тужан чин уручења медаља заслуга за народ.

– Данас 39 породица из Дервенте преузима одликовања за своје ближње, страдале у Одбрамбено – отаџбинском рату борећи се за слободу свог прага, свог народа. Ово је, између осталог, и прилика да се сјетимо њих, који су своје најсветије, живот, дали за стварање Републике Српске. Нажалост, иако је прошло скоро 30 година, чини ми се да смо веома брзо заборавили како смо тада, тако храбро и нестраначки, градили ово што данас имамо – казао је Симић осврнувши се на чињеницу да је већину постхумно одликованих чак и лично познавао.

– Никад и ничим се нећемо овим породицама моћи одужити, али можемо на овај начин да се сјећамо њихових најмилијих и на овај начин да им се захвалимо што смо ми овдје гдје смо сада – рекао је градоначелник.

Related posts

ФУДБАЛЕРИ „ДИНАМА“ ПРЕДАХНУЛИ У ДЕРВЕНТИ (ФОТО)

admin

Влада утврдила основице за
борачка примања у 2024. години

Derventski List

Дан Војске уз подсјећање на
херојске дане и погинуле борце

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još