ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Ускоро вакцинација трећом дозом

Републички штаб за ванредне ситуације донио је закључак о примјени бустер (додатне) дозе вакцина против Ковид-19 у Републици Српској.

– У складу са овим закључком задужен је Институт за јавно здравство Републике Српске да одмах планира, организује и заједно са другим здравственим установама, спроведе вакцинацију становништва Републике Српске бустер дозом вакцина против Ковид-19, те изда потврде о спроведеној вакцинацији – саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Према препорукама института трећу дозу могу примити особе код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест мјесеци, без обзира на врсту вакцине коју су примили.

– То значи да трећу дозу могу примити особе које су другу дозу примиле прије 31. марта 2021. године и то, особе старије од 65 година, корисници домова за стара лица, особе са имунодефицијенцијама и стањима имуносупресије, примаоци трансплантата коштане сржи и солидних органа, особе на хемодијализи и особе које живе са имуносупримираним пацијентима – објаснили су из института додајући да се бустер доза препоручује и за хроничне болеснике код којих је могућ развој тешке форме ковида, осносно категорије које су биле приоритет и приликом вакцинације првом дозом.

– У приоритетну групу спадају и особе које раде на радним мјестима са високом изложеношћу и то здравствени радници према истим приоритетима као приликом вакцинације првом дозом, особе запослене у домовима за старија лица које учествују у процесу његе корисника, те просвјетни радници – препорука је института.

Као бустер доза се даје иста вакцина која је коришћена за прве двије дозе вакцинације.

– Када је у питању вакцина „Спутњик“, као бустер доза се даје прва компонента вакцине. Могуће је као бустер дозу примијенити и различите вакцине. Препоруку о томе коју вакцину треба дати за бустер дозу треба да донесе надлежни доктор медицине или доктор медицине на пункту за вакцинацију – нагласили су из института.

Вакцинисани у иностранству

Из института наглашавају да грађани Републике Српске који су примили прве двије дозе вакцине против корона вируса у иностранству могу да приме бустер дозу у Републици Српској, под условом да имају валидну потврду о прве двије дозе (са QR кодом), те да се податак о тим дозама унесе у програм Института за јавно здравство Републике Српске.

Related posts

ШТА БИРАЧЕ ОЧЕКУЈЕ НА БИРАЛИШТИМА

admin

Представљена књига
„Календеровачки масни сир“

Derventski List

Резултати уписа у СШЦ „Михајло Пупин“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još