Друштво

У бању иде више чланова борачке популације него раније

На бањску рехабилитацију у оквиру програма Министарства рада и борачко – инвалидске заштите Републике Српске ове године отићи ће 22 члана борачке популације из Дервенте, а могућност да бораве у бањи о трошку града по први пут имаће још 15 чланова ових категорије, али и жртве ратне тортуре.

Право на бањску рехабилитацију наведеним категоријама утврђено је законом из 2011. године, а ове године број одобрених корисника је већи него претходних година.

Шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Градске управе Станиша Микеревић истакао је да је на јавни позив Министарства рада и борачко – инвалидске заштите пристигло 35 пријава.

– Од пристиглих 35 пријава имамо пет из категорије ратних војних инвалида од којих су четири одобрена и 24 пријаве чланова породица погинулих бораца, од којих је 18 прихваћено. Један од услова је да лице није користило бањску рехабилитацију у посљедње три године – рекао је Микеревић.

Пристигле захтјеве комисија је бодовала и у току је утврђивање ранг – листе коју треба да потврди министарство.

Осим у оквиру програма који води министарство, боравак у бањи за ове категорије становника омогућила је и Градска управа. За бањску рехабилитацију у овогодишњем буџету града намијењено је 15.000 марака.

Према Микеревићевим ријечима у току је позив за избор бање, након чега ће услиједити расписивање јавног позива за избор корисника.

– Први пут ове године имамо у буџету 15.000 марака за бањску рехабилитацију што ће покрити трошкове за боравак у бањи за око 15 корисника. Новина је и то што смо дефинисали да осим породица погинулих бораца и ратних војних инвалида право на бањску рехабилитацију имају и жртве ратне тортуре. Ми смо први у Републици Српској који смо обухватили и ову категорију – казао је Микеревић додавши да Градска управа за кориснике бањске рехабилитације сваке године обезбиједи и дио средстава којим могу покрити путне трошкове.

Бањско и климатско лијечење је једно од права војних инвалида и чланова породица погинулих бораца које је утврђено Законом о правима борачких категорија, истакао је предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић.

– У ситуацији када је Министарство рада и борачко – инвалидске заштите Дервенти распоређивало мањи број корисника рехабилитације у односу на интерес ових категорија, Градска борачка организација је предложила да и у градском буџету буду предвиђена средства за ове намјене. Иницијатива је прихваћена и ове године први пут имаћемо прилику да један број корисника права из области борачко – инвалидске заштите упутимо на бањску рехабилитацију о трошку локалне заједнице. Драго нам је да је процес покренут и очекујемо да корисници то право искористе током љета и јесени – рекао је Вујичић.

Бањска рехабилитација траје десет дана, најкасније до краја септембра, а корисници у оквиру боравка имају комплетну здравствену његу прилагођену њиховом здравственом стању и потребама.

Локације

Станиша Микеревић додаје да процедура избора бање у којој ће боравити корисници још увијек траје, али да се овакви програми обично проводе у бањама у Кулашима и Теслићу.

Related posts

Храм на Врбицу одзвањао молитвом и дјечијим рецитацијама

admin

Осавремењавање главни задатак

admin

Васпитачи из „Трола“ активни учесници стручног усавршавања

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još