ДруштвоИЗДВОЈЕНО

У КЛУПАМА ОД 1. СЕПТЕМБРА ПО ЈЕДАН ЂАК?

Настава у основним и средњим школама у Републици Српској почиње 1. септембра, а ђаци се, по свему судећи, враћају у учионице, с тим да је препорука надлежних да у клупама буде по један ђак, са размаком од најмање један и по до два метра.

Коначна одлука о праћењу наставе у новој школској години, а уз смјернице Института за јавно здравство РС, требало да буде донесена сутра, јер се већ у понедјељак учитељи и наставници враћају на посао.

Према ријечима директора Републичког педагошког завода Предрага Дамјановића, дјеца треба да иду у школу, јер без обзира на то колико час трајао, настава у учионици је ефикаснија од оне на даљину.

– У школама са мање ђака, односно гдје у одјељењу нема више од 15 ученика, овај начин рада не би требало да представља проблем, јер у учионици која је оптимална може стати 15 клупа. Школе у чијим одјељењима има више од 15 ђака, мораће ученике  да дијеле у двије групе, како би свако дијете имало своју клупу – казао је за “Глас Српске” Дамјановић.

Додао је да је за основне и средње школе које имају више од 1.000 ђака, а које су у претходном периоду радиле у више смјена, приједлог да скрате часове на 30 минута.

– Све радимо с циљем заштите здравља ученика и наставника, као и да се настава организује што је најбоље могуће. Наравно, уколико епидемиолошка ситуација буде таква да стручњаци кажу да је ризично да дјеца долазе у школе, увијек постоји посљедња опција, а то је настава на даљину – рекао је Дамјановић.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Мирослав Попржен тврди да, усвоји ли се модел “један ђак – једна клупа”, мање школе неће имати проблем са организацијом наставе.

– Међутим, то неће бити лако у школама са више ђака. У том случају ћемо се највјероватније организовати тако да сваки дан долази друга група ђака. Сматрамо да је ипак боље да дјеца иду у школу него да прате наставу од куће – казао је Попржен, који је директор бањалучке Основне школе “Свети Сава”.

Директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић најавио је јуче да ће до краја седмице бити дефинисани сви параметри за почетак школске године, те додао да постоји више опција.

– Институт ће извршити анализу цјелокупне епидемиолошке ситуације у складу са препорученим мјерама – рекао је Зељковић.

У Министарству просвјете и културе РС истакли су да ће, у сарадњи са свим релевантним образовним и здравственим институцијама, дефинисати јасне смјернице у вези са наставним процесом у школској 2020/21. години.

– Још није донесена одлука који модел наставе ће бити у примјени од 1. септембра. Коначну одлуку о моделу извођења наставе, од почетка нове школске године, донијеће Влада РС и Републички штаб за ванредне ситуације – истакли су у министарству.

Кризни штаб у Србији донио је у уторак одлуку да најмлађи ђаци похађају наставу у школи, док ће за старије узрасте бити комбинација наставе у школи и онлајн.

Превоз

Већина родитеља у Српској сматра да је дјеци мјесто у школи, јер код куће не могу да усвајају знање као у учионици. Мајка два ђака из Бањалуке Јелена Топаловић каже да посебан акценат треба ставити на превоз ђака.

– Огроман број ученика путује градским превозом. Због тога би требало увести додатне поласке или обезбиједити посебан превоз за ђаке јер је тешко одржати социјалну дистанцу у аутобусима градског превоза који су и онако, упркос епидемиолошкој ситуацији, пуни као шибица – рекла је Топаловићева.

http://www.glassrpske.com

Related posts

„Мали шампиони“ окупили 200 младих фудбалера

admin

Опрезно при спаљивању биљног отпада и корова

admin

ПРОСВЈЕТАРИ ДРУЖЕЊЕМ ПРОСЛАВИЛИ САВИНДАН

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još