ИЗДВОЈЕНОНовости

ПЕТРИЧЕВИЋ: ДЕРВЕНТА ЗА ПРИМЈЕР, НА ПОМОЛУ НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић састао се данас са начелником општине Милорадом Симићем и његовим сарадницима, након чега је посјетио предузећа „Токарење“ и „Металац МБМ“.

Циљ посјете било је упознавање са потребама дервентске привреде и изналажење могућности субвенција за инвеститоре.

Симић је истакао да о привредном окружењу у Дервенти радо говори јер је слика општине по питању запошљавања и предузетништво веома лијепа.

– Код нас се бизнис добро примио. Ми смо у врху РС, поготово у области извоза, јер се код нас пуно ради и имамо више од 800 привредних субјеката и веома ниску стопу незапослености. Кад се то има у виду има се шта од нас преписати, али увијек тежимо да то буде боље. Зато ћемо са привредницима идентификовати највеће слабости како бисмо презентовали институцијама шта се то може урадити да би им се олакшало. Не прође три мјесеца да нам се не јави неки страни инвеститор и нама није лимитирајућа индустријска зона у смислу парцела – рекао је Симић.

Додао је да је Дервенти највећи хендикеп што не може располагати земљиштем.

– Не располажемо земљиштем на које полажемо право по основу катастра, јер немамо ЗК уложак и нисмо у прилици лицитирати земљиште. Чекамо по десет година да РУГИП одради свој дио посла и јасно смо рекли министру да је нама то главна баријера – рекао је Симић подсјећајући да је то проблематика која је кроз године изњедрила сијасет проблема.

Да је дервентска привреда примјер на који треба да се угледају све друге општине, чак и Република Српска, истакао је и сам министар, који се занимао за начин пословања у овој локалне заједнице.

– Једноставност процедура према инвеститорима је нешто по чему је ова општина позната, а тема су биле и пословне зоне и могуће проширење пословања, с обзиром на то да има још заинтересованих инвеститора који би радо да покрену посао овдје. Ту мислим на пољске, аустријске и њемачке компаније, а ова посјета омогућиће идентификовање најзначајнијих начина за помоћ привредницима и повластица за улагаче, прије свега за  помоћ при запошљаваљу са Бироа за запошљавање – рекао је Петричевић подсјећајући да су тренутне олакшице поврат пореза за 12 мјесеци, а да се размишља у правцу да се та олакшица примјењује током двије године.

У предузећима које је делегација посјетила истакли су да имају намјеру да проширују своје пословање, али да ће то једним дијелом зависити и од подршке коју очекују од институција РС.

 

Related posts

ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЈЕВА ЗА СТАМБЕНО ЗБРИЊАВАЊЕ

admin

Дан побједе над фашизмом
уз одавање почасти борцима

Derventski List

Беба Николија најљепши поклон
за почетак 2023. године

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još