Друштво

У помоћ стигла модерна
приколица од 50.000 КМ

Први контингент пољопривредних машина набављених уз подршку Владе Мађарске стигао је прошле седмице у Републику Српску, а међу пољопривредницима који су преузели купљене машине и опрему био је и Дервенћанин Златко Вујичић чије домаћинство је богатије за једноосовинску приколицу вриједну око 50.000 марака.

Програм набавке пољопривредне механизације резултат је сарадње влада Републике Српске и Мађарске, а проводио га је Фонд за одрживи развој „Прогресус“. Произвођачима је на располагању била субвенција од 2.500 до 25.000 евра, односно до 70 одсто вриједности опреме.

Могућност за овакву врсту обнове механизације искористило је домаћинство Вујичић из Бишње.

– Набавили смо једноосовинску приколицу за растурање стајњака Fliegl ADS 60, чија вриједност прелази 50.000 КМ, што није занемарив износ – објаснио је Вујичић додавши да ће приколицу користити на парцелама до десетак километара удаљеним од домаћинства.

– Изабрали смо најквалитетнију приколицу и очекујемо да ће нам помоћи да брже и лакше обављамо послове. Имали смо старији модел, тако да нам је свака поправка изискивала и времена и новца. Покушаћемо ову приколицу да користимо и за довожење силаже – рекао је Вујичић изразивши наду да ће пољопривредници и убудуће моћи да на сличне начине набављају механизацију.

– Што више обновимо механизацију, биће нам лакше, јер је бављење пољопривредном наше опредјељење – поручио је Вујичић који је ове године засијао око 140 дунума кукуруза, 40 тритикала, 30-ак дунума зоби, пшеницу на око 58 дунума, а соју на око 20 дунума.

Фондација „Прогресус“ уговоре о финансијској подршци за набавку пољопривредне механизације потписала је са 653 пољопривредна произвођача, а највећи дио од 1.200 машина које се набављају у оквиру овог програма биће испоручен у јулу, августу и септембру.

Машине и опрему мађарских произвођача уз помоћ овог програма купило је двадесетак дервентских пољопривредника.

Наставак програма

Министар иностраних ослова Мађарске Петер Сијарто најавио је да ова земља од 1. августа покреће нову етапу програма у вриједности од 6,5 милијарди форинти који ће бити оријентисан подршци пољопривреди Републике Српске.

Related posts

Дан побједе над фашизмом, 9. мај нерадни дан

admin

Признања гест захвале
вијерним члановима и пријатељима

Derventski List

ПОЧЕО СЕМИНАР О ОДВИКАВАЊУ ОД ПУШЕЊА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još