Друштво

У току пријаве за обуку из ЦНЦ технологија

Пријаве заинтересованих за доквалификацију или преквалификацију у области ЦНЦ технологије и мехатронике, а које се одвија у оквиру „Hitech Training center“ пројекта у Средњошколском центру „Михајло Пупин“, почеле су протеклих дана, а почетак обуке кандидата планиран је од 15. октобра.

Ријеч је о УСАИД-овом пројекту који се реализује у ресурсном ЦНЦ центру, а циљ је оспособљавање радне снаге која би била на услузи привреди.

Директорица СШЦ „Михајло Пупин“ Гордана Асентић истакла је да је ријеч о врло значајном виду ојачавања сарадње образовања и привреде.

– Тренутно је у току „онлајн“ пријављивање заинтересована лица за доквалификацију и преквалификацију, а први тренинзи требали би да почну 15. октобра и то за „CAD“ и „Java“ програмирање, а које ће водити наши професори мехатронике. Циљ пројекта је да кадрови током 40 часова овладају рад на ЦНЦ машинама, те да их на овај начин припремимо за тржиште рада – објаснила је Асентићева додавши да неки дервентски привредници изразили заинтересованост за учешће у овом пројекту.

– Надамо се да ћемо одзивом заинтересованих задовољити критеријуме обуке жена, те да ће се за усавршавање пријавити и млади – казала је Асентићева.

У оквиру обуке, која ће трајати шест мјесеци, три пута седмично, планирано је оспособљавање 70 кандидата за рад на савременим машинама и програмима. У новембру је очекиван почетак „WEB development“ курса, а у децембру мехатронике, док је з фебруару планиран почетак CNC и CAM тренинга.

Све додатне информације могуће је добити путем мејл адресе mechatronics.laboratory18@gmail.com.

Уговором који је крајем септембра потписан између УСАИД-а и СШЦ „Михајло Пупин“, а који је вриједан 40.000 КМ, предвиђено је да 75 одсто трошкова сноси америчка организација, а остатак школа.

Опрема

Поред обуке кандидата, у оквиру пројекта, Ресурсни ЦНЦ центар биће опремљен најновијим алатима и уређајима који су потребни за машинску обраду метала. Осим у овом центру, обука ће бити реализована и у лабораторији за мехатронику, те рачунарском центру СШЦ „Михајло Пупин“.

Related posts

Андреј Душанић најбољи информатичар у регији

admin

Честитке и украси чекају да дамама измаме осмијех

admin

„АДИКО БАНКА“ ДОНИРАЛА „СУНЦУ“ ПЕТ ГПС САТОВА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još