ДруштвоИЗДВОЈЕНО

У храму у Новом насељу свечано на Преображење

Храм Преображења Господњег у Новом насељу прославиће крсну славу у свечаном тону, а вјерници ће сутра имати прилику да уживају у наступу етно – групе Браћа Теофиловић, пјевачке групе СКУД-а „Дервента“, те играчке поставе овог друштва.

Програм је најављен за 19 часова на платоу испред храма, а како истичу из СПКД „Просвјета“ која је и организатор наступа етно –-групе, тежиће ка томе да се Преображењско вече традиционално обиљежава.

– Са жељом да Преображењско вече заживи као манифестација која ће се традиционално организовати сваке године и окупљати вјерни народ, СПКД „Просвјета“ је одлучила је организује наступ етно – групе Браћа Теофиловић и почасти суграђане звуцима етно – музике на овај празник – рекао је предсједник „Просвјете“ Далибор Ђекић.

Храм у Новом насељу, од саме идеје за њену градњу 2012. године, окупља вјерни народ овог дијела Дервенте. Узор за изградњу цркве од самих почетака била је капела Православног богословског факултета у Београду. У првим етапама изградње храма направљен је привремени монтажни богослужбени објекат, гдје је организован богослужбени живот. У наредних неколико година, радило се на реализацији идеје насипања терена на којем би се градио храм, што због потенцијалне поплаве, али и због традиције изградње храма на узвишењима, као и због паралеле са самим догађајем чији спомен се прославља, будући да се Преображење Христово десили на брду.

– Уз помоћ припадника Инжењеријског батаљона Оружаних снага БиХ и донатора, цијенимо да је довезено око 15.000 кубних метара материјала на парцелу земљишта од 6,5 дунума како би било направљено узвишење, градња храма почела је 15. августа 2015. године. У тој првој години изливени су темељи храма, а у септембру 2016. године црква је била озидана и изливена централна купола када је  обављен и чин освештања и подизања крста – објаснио је свештеник Синиша Максимовић додајући да је посљедњих година израђен смо камени иконостас, те осликане иконе на иконостасу.

– Осликавање су обавиле монахиње манастира Жича, а током 2019. и 2020. године патос и темељ су обложени каменом, урађено је подно гријање, а лани смо уз помоћ наше Епархије зворничко- тузланске набавили камен за облагање платоа храма, површине од око 400 квадратних метара, а вањско уређење и даље обављамо – објаснио је Максимовић додавши да је планирана и изградња звоника.

– У септембру планирамо да започне осликавање храма, а имамо намјеру и да градимо звоник у висини од 20 метара у близини храма, а и владика нам је најавио освештање храма за јесен идуће годину, те на ту свечаност имамо намјеру да позовемо на ту свечаност позовемо поглавара Српске православне цркве, нашег патријарха Порфирија, будући да је он из наших крајева. Тако да је на нама у наредних годину дана припремимо што боље услове за освећење и дочек патријарха – објаснио је Максимовић.

Храм Преображења Господњег у Новом насељу током година је постао обиљежје насеља, те се формирала заједница вјерника који у великом броју помажу и издвајају значајна средства за помоћ у радовима у храму.

Related posts

ОД СУТРА ОБУСТАВЉЕН РАД У ВРТИЋИМА И ЈОШ ТРИ ЈАВНЕ УСТАНОВЕ

admin

У 2023. години рођени
и Евгенија, Зоја и Стане

Derventski List

НОВИ ТЕРМИН ЗА САНИТАРНЕ ПРЕГЛЕДЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još