Новости

Харис Скелић у логорима Рабић и Поље
мучио и злостављао српске цивиле

Окружни суд у Добоју потврдио је 12. јануара оптужницу коју је добојско Окружно јавно тужилаштво подигло против Хариса Скелића званог „Скело“ због ратног злочина против српских цивила у дервентским логорима 1992. године.

У објављеној оптужници Окружног јавног тужилаштва у Добоју наводи се да је Скелић, рођен у Дервенти 1965. године, у периоду од маја до јуна 1992. године у логорима у војном складишту Рабић и Поље физички злостављао затворенике, цивиле српске националности, наносећи им повреде тјелесног интегритета.

– У мају 1992. године, у логору у војном складишту (хангару) Рабић, заједно са за сада недоступним С.М, физички је злостављао оштећеног М.Б, на начин да је у више наврата оштећеног изводио до школске клупе, која се налазила у хангару и наредио му да стави руке на сто, да би га дебелим каблом за струју који му је био везан за руку тукао, те када би оштећени пао на кољена од болова наставио би га тући по леђима и глави. Оштећеног је у више наврата изводио испред хангара, тукао га рукама, ногама и кундаком пушке по цијелом тијелу, затим постројавао га са осталим затвореницима и тукао кундаком пушке у предјелу груди – пише у оптужници против Скелића уз навођење да је оптужени у мају 1992. године, такође у логору на Рабићу физички злостављао оштећеног Ћ.И. на начин да га је једне прилике питао шта ради српска војска у Брчком са њиховим женама, па када му ништа није на то одговорио, оштећеног ударио палицом и ногом по тијелу неколико пута, а овог заробљеника је у хангару и шамарао.

– У мају 1992. године у логору у војном складишту Рабић, заједно са за сада недоступним С.М, физички је злостављао оштећеног С.М., на начин да га је присиљавао да одређено вријеме стоји на једној нози, те када би неко ушао у хангар, да пјева усташке пјесме, да сједи и лежи на голом бетону претходно поливеним водом, те у више наврата тукао оштећеног по цијелом тијелу – прецизирано је у оптужници.

У овом документу наводи се и да је Скелић у јуну 1992. године у логору на Рабићу, заједно са другим, за сада НН припадницима ХВО-а, наредио затвореницима међу којима је био и оштећени М.В. да се скину голи, те су их ударали палицама, рукама и ногама по цијелом тијелу, од којих удараца су затвореници падали у несвјест, а након тога у логору Поље физички злостављао оштећеног М.В. на начин да га је ударао кундаком од пушке по ребрима, јер је одбио да иде на копање ровова у околни логора, с обзиром да је био исцрпљен, гладан и жедан, наносећи му на тај начин повреде тјелесног интегритета.

Скелић је крајем прошле године, по међународној потјерници, из Њемачке изручен БиХ.

Related posts

ЖУНИЋ: ВАНРЕДНО СТАЊЕ ЗА БРЖУ РЕАКЦИЈУ

admin

Вјечно поштовати
изгубљена 43 живота

Derventski List

Реализовани сви постављени задаци

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još