ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Цијена папрена, али купаца не мањка

Иако је цијена јагода папрена и креће се од седам до осам марака за килограм, дервентски произвођачи јагода биљеже родну годину али и успјешан пласман овог воћа.

У маркетима, али и на пијаци, сезону овог сласног воћа, карактерише богата понуда, а сладокусци могу да бирају између рода дервентских произвођача, али и из јужнијих крајева Српске.

Весна Ђукић из Календероваца уз поврће, узгаја и јагоде и то неколико година уназад и за сада има око 500 садница. Она каже да највише јагода прода комшијама, али се нада да ће јој се ускоро указати и могућност да род продаје на велико.

– Немам толико садница да бих могла да уговарам продају на велико, а опет јагоде су издашне и понекад, у јеку сазријевања, не успијем све продати комшијама, па одређена количина нажалост пропадне. То су велике количине да бих могла све употријебити за пекмез или слатко – испричала је Ђукићева додајући да она јагоде не третира никаквим хемикалијама, нити додатним ђубривом, али и да узгој јагоде изискују много времена и труда.

– Потребно је редовно обилазити саднице и чупати „бркове“ те редовно рашчупавати траву око садница, јер у супротном род неће бити издашан – додала је она.

Јово Рељић има око хиљаду садница, а како већ биљежи позитивне резултате када је ријеч о финансијској конструкцији, за наредну годину планира да удупла производњу.

– Све саднице су у пластеницима. Родом сам задовољан, иако тек за неколико дана очекујем да приспије већа количина. За сада, све продајем на пијаци, међутим, имам договор и са неким маркетима за пласман овог воћа када буде имало пун род – тврди Рељић и додаје да је кључ за здрав и сочан производ стајско ђубриво, никако хемијска средства и пестициди.

Мјесечарке

На нашем подручју најбољи род имају јагоде мјесечарке или сталнорађајуће јагоде које рађају од средине маја, па све до првих јесењих мразева, а саднице ових јагода на пијаци коштају марку.

Related posts

ПРЕДСТАВЉЕНО „ПАСТИРСКО СЛОВО“

admin

Запослење надохват руке

admin

Архијерејским похвалницама одликовани
заслужни Дервенћани и СКУД „Дервента“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još