ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Црква, вјерници и школе прослављају Светог Саву

Српска православна црква и вјерници данас прослављају Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства, а Савиндан се у свим школама у Републици Српској обиљежава као школска слава.

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просвјетитељ. Као најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен је као Растко, а замонашивши се узео је име Сава.

Растко се на Светој Гори замонашио упркос снажном противљењу родитеља који су му намијенили владарску мисију, а његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска православна црква. Заједно са оцем Стефаном, Свети Сава је основао Хиландар и изградио још 14 манастира и постао ктитор прве српске духовне заједнице на Светој Гори.

Свети Сава се сматра зачетником српске средњовјековне књижевности, па је стога и заштитник просвјетних установа.

У Дервенти ће светосавске свечаности бити прилагођене епидемиолошкој ситуацији, па ће у складу с тим изостати и Светосавска академија.

Саборном храму Успења Пресвете Богородице биће служена литургија, а потом и обред освештања славског колача. Предвиђене су рецитације у част Светог Саве које сваке године припремају како школарци, тако и предшколци.

Related posts

ИСКЉУЧЕЊА СТРУЈЕ У ДОЊИМ КУКАВИЦАМА

admin

Напредује изградња куће за породицу Драгојевић

admin

Први дио дана сунчан, послијеподне киша

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još