Друштво

Црква сваким даном
добија нове обрисе

Након што је прољетос прекривена, црква Вазнесења Господњег у Великој Сочаници, добија и нову фасаду, али и унутрашњост, а обнова сваким даном напредује захваљујући прилозима бројних донатора.

Реконструкција храма чија изградња је почела 1922. године, а завршена 12 година касније, почела је средином фебруара и изводи се у фазама. Завршетак првог дијела обнове цркве, коју је 1936. године освештао тадашњи митрополит дабробосански Нектарије, планиран је крајем октобра.

– Прва етапа радова обухвата изградњу новог крова и санацију куполе, што је завршено. Мајстори сада обнављају зидове, а постављена је и нова столарија. Биће уређена и галерија у храму и степенице, а преостало је и да се постави фасада, обраде темељи и стаза око цркве – рекао је предсједник Грађевинског одбора Драгислав Зарић додавши да је до сада прикупљено око 200.000 марака за радове, а да је за завршетак прве фазе поребно још готово 25.000 КМ.

– Захваљујући бројним донаторима, институцијама, привредницима и вјерницима сочанички храм у новом сјају обављаће своју улогу окупљања вјерног народа – додао је Зарић.

Задовољство током радова, те подршком донатора, истакао је и свештеник Славољуб Тривић.

– Број оних који су на било који начин до сада помогли реконструкцију цркве достигао је 529. Хвала свима, а ми настављамо са радовима. Обнова је почела у фебруару, а Богу хвала, види се шта смо све урадили – рекао је Тривић додавши да радује да је међу донаторима и велики број оних који су у храму крштени или вјенчани или их за ову цркву вежу нека друга лијепа сјећања.

– Помоћ за обнову стигла је и из разних дијелова БиХ, Црне Горе, Словеније, Хрватске, Њемачке и САД-а – рекао је Тривић. 

Даљи ток радова обухватиће увођење гријања, као и осликавање унутрашњости цркве, а у посљедњој фази обнове биће уређено двориште.

Помоћни објекат

Упоредо са радовима на храму, гради се и помоћни објекат намијењен за окупљања вјерника и паљење свијећа.

Related posts

Одржано такмичење из математике за ђаке ОШ „Никола Тесла“

admin

Борцима који тешко живе уручени пакети помоћи

admin

НА ПОКЛОН ДВА НОВА РАЧУНАРА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još