Друштво

УПОЛА МАЊЕ ВАТРОГАСНИХ ИНТЕРВЕНЦИЈА

Дервентски ватрогасци у прошлој години имали су 162 интервенције, што је упола мање у односу на претходне године, а разлог је, како истичу у овој јединици, много већа свијест становништва о важности превенције.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Дервента Славен Пијетловић каже да су лани највише пута били ангажовани на гашењу пожара на отвореном простору.

– Имали смо 106 случајева пожара ниског растиња, седам мањих шумских пожара, толико је било и пожара на стамбеним објектима, а два су била на привредним објектима. Остало су техничке интервенције у саобраћају и приликом елементарних непогода. Некада смо имали и до 300 интервенција годишње, а њихов број значајно је смањен. Један од главних разлога је што смо настојали да укажемо становништву на то да својим поступцима могу да смање ризик од настајања пожара, нарочито у затвореним просторима – рекао је Пијетловић.

Ватрогасци су посла имали и у првим данима нове године, али не колико се очикивало, с обзиром да су празници вријеме када је појачана употреба пиротехничких средстава. На терен су изашли четири пута, и то због пожара на дивљој депонији смећа, те због мањих пожара у стамбеним објектима.

Ватрогасна јединица с нестрпљењем очекује изградњу новог Ватрогасног дома у Мотајичкој улици, за који је у току процедура избора извођача радова, а који ће им увелико олакшати посао.

– У објекту у којем је јединица тренутно смјештена немамо адекватне услове за држање возила и опреме, као и обуку ватрогасаца. Због тога је веома важно што је локална управа препознала потребу обезбјеђења бољих услова за Ватрогасну јединицу и то послије више од 70 година. Надам се да ће изградња почети у рано прољеће, те да ће све бити завршено до краја године. Има ту доста посла, али ће то бити један од најбољих ватрогасних објеката у Српској. Упоредо са изградњом ватрогасног дома, реализују се редовне активности, па је у току набавка новог возила – рекао је Пијетловић додајући да ће у новом ватрогасном дому бити и савремени сервис за ватрогасну опрему.

Од 1. јануара почео је да важи нови Закон о заштити од пожара и ватрогасне јединице постају ватрогасно-спасилачке јединице, а нови дом ће омогућити стручно усавршавање у разним пољима спасавања што закон и предвиђа.

-У предстојећем периоду доћи ће и до промјене имена па ће морати бити измијењена скупштинска одлука о оснивање ватрогасне јединице, која ће убудуће носити назив Територијална ватрогасно-спасилачка јединица. Такође, предвиђене су редовне обуке у школама и рад са дјецом од предшколског до школског узраста, наставним особљем и становништвом у заједницама етажних власника што подразумијева општу едукацију о заштити и спасавању – додао је он.

Related posts

Игром и пјесмом испунили срца публике

admin

Почело друго полугодиште

admin

Удружење жена проводи „16 дана
активизма у борби против насиља“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još