ИЗДВОЈЕНОНовости

Чување и развој Републике Српске насушна потреба

У миру рођена и у рату одбрањена, Република Српска пуне три деценије драгоцјени је дом свим својим житељима, а насушни циљ свих њених становника треба да буде њено очување и развој како би била још љепше мјесто за живот.

Поручено је то данас у Дервенти поводом обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске, рођене прије 30 година. Дервента је Дан Републике обиљежила молитвеним поменом и полагањем вијенаца на централно спомен – обиљежје погинулим у Одбрамбено – отаџбинском рату.

Вијенце на споменик положили су градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, представници Градске борачке организације, те делегације Удружења ветерана Републике Српске, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида 1991-1995, Удружења ратних заробљеника, припадници Полицијске станице Дервента, као и делегације политичких партија СНСД, СДС, СП, ПДП, УС, ДНС и НДП.

Градоначелник Милорад Симић истакао је да борба и тежња за очување Српске треба да буду насушни циљ свих грађана Српске.

– Дервента се, као и све локалне заједнице, и као цијела Република Српска, данас весели 30. рођендану Српске. Слободу је било тешко извојевати и у то име данас је одржан и парастос за 608 људи који су своје животе дали за ово огријало сунце, за све ово лијепо данас. Ми неки преостали борили смо се, надам се, у границама својих могућности и у границама сарадње са другима, комплетним политичким миљеом наше локалне заједнице, да урадимо што је могуће више, јер једино тако можемо узвратити свима онима који су унијели своје животе у Републику Српску – истакао је градоначелник додавши да се градјани данас боре са двије пандемије.

– Једна је она која је завладала свијетом, пандемија корона вируса, а друга је насилна која нас тјера да се након 30 година морамо борити за своја насушна права, а како се борити до јединствено. Као што се нисмо разликовали ни у рату, јер смо имали свој циљ, тако данас морамо имати циљ да нам је насушна Република Српска. Нека нам је жива и дуготрајна, а ми сви да учинимо што је могуће више да наш народ овдје буде срећан, безбиједан и да заједно живимо са људима других вјероисповијести и националности– казао је Симић честитавши грађанима Дан Републике.

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић рекао је да је 30 година постојања Српске било испуњено изазовима, али да су највећи изазови пратили четири ратне године и борбе за очување Републике.

– Звучи као фраза, али заиста је ово један од најсвечанијих дана у години за нас грађане Републике Српске. Три деценије није мали период, али треба нагласити да је скоро свака од тих 30 година била врло изазовна и врло тешка за становнике РС. Наравно, највећи изазови су били током четворогодишњег рата за очување и опстанак Републике Српске из кога смо изашли са Републиком Српском, која је доживјела своју међународну валоризацију у мировном споразуму. Током рата погинуло је, као што је познато, више од 23.700 српских бораца, од тога 608 је било из Дервенте и због њих и због њихове жртве, али и због потомака морамо да чувамо Српску, морамо да чинимо све да би Српска опстала, преживјела да бисмо је развијали и да бисмо је чинили што бољим и што љепшим мјестом за живот – истакао је Вујичић.

Генерал у пензији Љубомир Обрадовић казао је да је стварање Српске у БиХ био једини начин заштите народа.

– Израз и тежња српског народа да се зашитити у несигурним временима, а поучени искуством из Другог свјетског рата, било је могуће само колективном борбом свог народа. Представници српског народа у Скупштини донијели су на данашњи дан одлуку о стварању Српске Републике у БиХ јер се на тај начин једино могао заштитити народ и колективитет. Сво вријеме постојања Републике Српске ми смо у сталној борби и отпору према онима који агресивно наступају и покушавају да измијене Дејтонски мировни споразум и све оно што смо тим споразумом добили као народ и као ентитет – објаснио је Обрадовић додавши да је Дервента била у тешкој позицији, али да је успјешно очувана захваљујући јединственој борби и организацији.

– Дервента је 1992. године била у тешкој позицији, јер смо овдје имали ХВО, Армију БиХ и регуларне формације војске Републике Хрватске које су већ у марту прешле на ове просторе. Тако да смо имали јаког противника и непријатеља, али смо сваким даном јачали и боље се организовали и успјели смо да се очувамо на овим просторима – рекао је Обрадовић.

Послије парастоса уприличен је и свечани пријем за представнике јавног живота у Центру за културу, док ће вечерас на Тргу ослобођења бити одржан концерт Дејана Матића.

Related posts

ЖЕНА СКОЧИЛА У БУНАР, СПАСИЛИ ЈЕ ВАТРОГАСЦИ И ПОЛИЦИЈА

admin

Расписан конкурс за студентске и ђачке стипендије

admin

Позната, али и нова лица у трци за скупштинске клупе

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još