Друштво

ШИРОК СПЕКТАР ЗНАЊА И БРЗО ЗАПОСЛЕЊЕ ГЛАВНИ АДУТИ

Стручан наставни кадар и квалитетна практична настава, те могућност брзог запослења адути су на које будући средњошколци могу да рачунају ако се одлуче за занимање техничар мехатронике или школовање у комбинованом одјељењу аутоелектричар- електричар/електроинсталатер у Средњошколском центру „Михајло Пупин“.

У одјељењу техничара мехатронике у идуће четири године знање ће стицати 24 ученика, колико и у комбинованом одјељењу, али годину мање.

Техничар мехатронике, како су истакли у овој школи, обједињује машинство, електротехнику, аутоматику, програмирање и информационе технологије, те представља квалитетан спој неких од најтраженијих знања.

Само неке од стручних квалификација техничара овог смјера су пројектовање и одржавање комплксних мехатроничких система, програмирање и управљање индустријским и мобилним роботима, пројектовање електронских модула и сензорских уређаја, те програмирање, управљање и производња на ЦНЦ машинама, као и развој софтвера.

Директор СШЦ „Михајло Пупин“ Предраг Дринић истиче да на тржишту влада значајна потражња за мехатроничарима, те да ученици имају шансу за запослење одмах по завршетку средње школе.

– Ученицима мехатронике обезбијеђена је практична настава у домаћим компанијама, а након завршетка средње школе многи имају могућност за запослење. На подручју општине Дервента послује више од десет предузећа којима су потребни стручњаци овог профила – рекао је Дринић.

Такође, ово занимање представља добар темељ за даље стручно усавршавање и у развијеним индустријама широм Европе.

За разлику од техничара мехатронике, комбиновано одјељење аутоелектричар-електричар/електроинсталатер је трогодишњи смјер у којем се ученици оспособљавају да поправљају, испитују, уграђују и утврђују исправност електричних инсталација, те ремонтују и израђују електричне  машине и инсталације. Ученици овог смјера имају могућност извођења практичне наставе у добро опремљеним кабинетима.

Related posts

Поклони за Јакова Којића,
прву бебу рођену у 2024. години

Derventski List

Ратарима саднице и репроматеријал, стижу и пластеници

admin

ОШ „19. април“ домаћин регионалног
такмичења фолклорних секција

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još