Новости

Откривена трихинела
код два товљеника


У Дервенти је откривен случај трихинеле на узорку меса од двије свиње које је у петак донио домаћин из једног приградског насеља на преглед, потврђено је у Ветеринарској амбуланти „Татић“.
Ветеринар Добрица Татић рекао је да је ријеч о два товљеника тежине од 230 и 170 килограма, а да су узорци меса прегледани методом вјештачка дигестија, након чега је заражено месо у складу са процедурама уништено.
– По узетом узорку код једне свиње се чак може закључити да је процес заразе настао знатно раније, док је свиња била мања. Ово је први случај трихинеле ове године на нашем подручју. Месо је уништено уз присуство ветеринарског инспектора, онако како налаже процедура – рекао је Татић упозоривши да веома мали број домаћина доноси на преглед узорке меса. Прегледу овој ветринарској амбуланти кошта десет марака.
– Било да се ради о товљеницима или свињама за друге потребе важно је обавити преглед узорка меса, јер само тако можете бити сигурни у здравствену исправност меса. Према садашњој евиденцији веома мали број узорака меса доноси се у нашу амбуланту на преглед – рекао је Татић рекавши да је преглед меса поуздан начин откривања паразита изазова веома опасну болест.

Related posts

У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ УЛОЖЕНО ОКО ДВА МИЛИОНА КМ

admin

Прикупљено 112 доза крви

admin

КЉАЈИЋ ДОНИРАО ЛАПТОП РЕДАКЦИЈИ ДЕРВЕНТСКОГ ЛИСТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još