Друштво

Његовање суживота
остаје главни задатак

Водиља Интернационалног мултирелигијског и интеркултурног центра „Заједно“ јесте да Дервенту „мапирамо“ на карти свијета као средину у којој се његује мултирелигиозност и мултикултуралност и наша је обавеза да наставимо оно што су утемељивачи овог центра у нашем граду радили током 21 годину, али и да не дозволимо да Дервента промијени оно што се у њој годинама дешава, а то је његовање заједничког живота.

Истакла је то предсједница Интернационалног мултирелигијског и интеркултурног центра „Заједно“ у Дервенти Јасмина Радановић поводом 10. децембра, Дана људских права и годишњице од оснивања ИМИЦ-а у БиХ. Представници вјерских и националних заједница овај центар установили су 1991. године како би дали допринос суживоту кроз заговарање демократије, дијалога, правде и људских права. ИМИЦ „Заједно“ у Дервенти дјелује од 2001. године под руководством Милице и Фадила Пелесића, а предсједавање центром ове године преузела је Јасмина Радановић.

– Моја обавеза је, али исто тако и других чланова, да кроз манифестације и наше укупно дјеловање потврђујемо Дервенту као град отворених врата што она свакако и јесте. Вољела бих да нам се још људи придружи, посебно младих, како би својим идејама допринијели још квалитетнијем дјеловању наше организације – истакла је Радановићева.

Шта је то што је обиљежило протекле двије деценије дјеловања ИМИЦ-а у нашем граду?

– За ових 21 годину дјеловања у Дервенти, ИМИЦ је организовао бројне манифестације, а кроз које се Дервента потврдила као град отворених срца и врата, што је једна од мисија ИМИЦ-а. Посебно смо поносни на 14.  Вечери духовне музике које су окупиле музичаре из Бањалуке, Маглаја, Витеза, Зенице, Модриче, Прњавора, Жепча, Фојнице, Орашја, Добоја, Прњавора и других градова. Од 2008. године организујемо манифестацију „Дервентско срце“ кроз коју афирмишемо најугледније грађане који су својим дјеловањем прославили Дервенту. Списак добитника признања „Дервентско срце“ је заиста дуг, а између осталих на њему су имена Абаса Арсланагића, проф. др Звонка Биљецог, примаријуса др Милке Лазић, браће Бегић, академика др Станише Тутњевића, Фадила Џинића, Милорада Симића, проте Новака Петровића и других. Томе треба додати бројне изложбе сликара, промоције књига и пјесника, музичке вечери, хуманитарне акције, изложбе о стогодишњим јубилејима дервентске Гимназије, Учитељске школе, Текстилне индустрије „Укрина“, ватрогаства, вијеку и по дјеловања Сестара милосрдница у Дервенти и вјерским објектима у БиХ.

Коју визију, циљ или мотив бисте издвојили као водиљу ИМИЦ-а?

– Водиља ИМИЦ-а је да Дервенту „мапирамо“ на карти свијета као средину у којој се његује мултирелигиозност и мултуикултуралност, а као потврда доброг рада приликом обиљежавања 25. годишњице рада ИМИЦ-а само су двије општине и два начелника добили признање и то Стари Град у Сарајеву и Дервента, а на листи добитника поред градоначелника Милорада Симића били су и Милијана Жунић, Милица и Фадил Пелесић. Наша обавеза је да наставимо оно што су они радили и не дозволимо да Дервента промијени оно што се у њој годинама дешава, а то је његовање заједничког живота. Није случајност што се удружење зове „Заједно“, јер оно на тај начин нити кога фаворизује, нити кога омаловажава. Та лијепа ријеч симболише заједништво, а нама заједништва треба више него икада.

Прије неколико мјесеци преузели сте предсједавање центром. Које је Ваше виђење дјеловања ИМИЦ-а?

– Част ми је што сам изабрана да предсједавам овом организацијом, а свакако, то је и велика одговорност према свима који су ми указали то повјерење, али и према осталим члановима и мојим суграђанима, Дервенћанима. Резултати које је остварио дервентски ИМИЦ само су потврда да је Дервента град у којем се овакве вриједности  његују и моја обавеза је, али исто тако и других чланова, да кроз манифестације и наше укупно дјеловање потврђујемо Дервенту као град отворених врата што она свакако и јесте. Вољела бих да нам се још људи придружи, посебно младих како би својим идејама допринијели још квалитетнијем дјеловању наше организације.

Ближи се крај године и вријеме када се сумирају резултати и праве планови. Шта бисте истакли као највеће постигнуће у години на измаку, а шта бисте означили као најважнији изазов у наредној години?

– У овој години ИМИЦ је организовао 21 манифестацију, а  кроз наше дјеловање омогућили смо још неким организацијама да шире своју сарадњу на пољу  мултиетничности и мултикултуралности. Највеће постигнуће је свакако податак да су наше активности препознате на подручју читаве БиХ и што нас многи питају за „рецепт“ како треба радити. Морам да нагласим да ништа од овога не бисмо остварили без помоћи наше локалне заједнице, посебно градоначелника Милорада Симића који нам увијек изађе у сусрет и породице Кљајић, Анкице и Маријана, који подржавају све наше активности. Најважнији изазов у 2023. години биће да  потврдимо овогодишње резултате, али и да приволимо грађане да  нам се у још већем броју придруже у стварању услова из којих ће изнићи љепша будућност нашег града и државе.

За 2023. годину планирамо 15. Вече духовне музике и тај јубилеј биће у центру наше пажње, као и манифестације у оквиру „Дервентског срца“. Поред овог, наравно, настављамо да промовишемо књижевна остварења, излажемо дјела дервентских сликара и реализујемо једно музичко вече за све љубитеље музике. Једно од наших настојања у идућој години биће усмјерено и на рјешење простора за рад и набавка опреме, односно пијанина и озвучења.

„Сики и пријатељи“

Дио ИМИЦ-а је и и група „Сики и пријатељи“. Који је опсег њеног дјеловања?

– Ради се о гурпи која окупља Дервенћане широм свијета и циљз промоције града, али и под заставом хуманости. У 2022. години години ова група организовала је 14 акција помоћи и прикупила 50 донација, од  четвородневног зимовања за дјецу из Удружења „Сунце“ на Влашићу, дружења за дјецу с посебним потребама, помоћи у виду хране и одјеће за социјално узгрожена лица, обезбјеђењу спортске опреме и књига за библиотеке до организовања тениског турнира – казала је Јасмина Радановић.

Related posts

Објављен јавни позив за подршку удружењима грађана

admin

Почела нова школска година

admin

У понуди роботика, фризери, нови
смјер гимназије и електроенергетика

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još