Друштво

Срећа је радити и
зарадити код куће

Наташа Павичић са само 23 године носилац је пољопривредног газдинства у Куљеновцима, а срећа је, како каже, то што може да ради и заради код своје куће и да истовремено буде са својом породицом.

Павичићева је мајка двије дјевојчице, од четири и двије године, а пластеничком производњом поврћа почела је да се бави прије три године. За поврће које ова вриједна млада жена произведе већ се прочуло, па добар дио прода на кућном прагу, али и на пијаци. За пласетеничку производњу одлучила се случајно, угледавши оглас на интернету.

– Налетјела сам на оглас „Агропосавина Фарма“ за пројекат подршке у набавци пластеника и пријавила сам се. Набавила сам један пласетник и тако је све почело. Прошла сам обуку, информисала се путем интернета, слушала савјете старијих и некако се снашла – испричала је Павичићева која поврће узгаја у пластеницима на 600 квадратних метара површине.

– Производимо парадајз, паприку, краставац, зелену салату, шпинат, блитву, лук, грашак и још много тога. На почетку је било тешко, наравно, али с временом сам ушла у посао и постало је лакше. Највише посла је у прољеће. Потребно је припремити земљиште, па садити, али уз помоћ мужа, свекра и свекрве, стижем све – каже ова Дервенћанка која планира и даље повећање производње.

– Првих пар година док се не врати уложено нема зараде, али након тога има. Прошла година је била веома добра, а надам се да ће и ова бити још боља. Нисам покушавала нигдје радити. Срећнија сам код своје куће, то што радим за себе, дјеца су и остали су поред мене сваки дан. Остане ми већа зарада седмично, него што неке жене добију мјесечно радећи у другим фирмама. Мора се радити и стално бити присутан у пластенику, али добро је – признаје ова млада пољопривредница додајући да је захвална и на подршци од Градске управе у виду подстицаја за производњу, што у многоме олакшава младима који су почетници у бављењу пољопривредом.

За продају својих производа не брине.

– Има доста муштерија, препознају да је домаће и враћају нам се – каже Павичићева која будућност своје породице види на селу.

Подстицај из буџета града лани је користило тридесетак пољопривредника млађих од 40 година, а њима је град обезбиједио и додатну подршку од 20 одсто.

Потешкоће

Наташа Павичић признаје да јој је често, као младој мајци, било тешко да постигне све, и бригу о дјеци и о пластенику.

– Кћеркице док су биле још мање нису жељеле да буду у пластенику, али сада су навикле, играју се док ми радимо или хоће да нам помажу. Биће код нас још будућих пољопривредника – додаје она.

Related posts

ДЕРВЕНЋАНКА СЕ ПРИДРУЖИЛА АКЦИЈИ ЗА ПОМОЋ БОЛЕСНОЈ ДЈЕВОЈЧИЦИ

admin

Први дио дана сунчан, послијеподне киша

admin

Полиција упозорава на штетност
конзумирања опојних дрога

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još