ИЗДВОЈЕНОНовости

107 ГОДИНА СВЈЕДОК ЖИВОТА ДЕРВЕНТЕ

Пуних 107 година Дервентски лист је лидер у информисању грађана Дервенте, али и свих оних којима је Дервента у срцу, а прије годину у исцрпној борби за преношење тачних и провјерених информација, придружио му се и интернет портал www.derventskilist.net.

БРЕНД ГРАДА

НА УКРИНИ

Од 12. децембра 1912. године, када је штампан први број листа, под називом Дервентски котарски лист, његово издавање било је неколико пута прекидано, али је настављано са истим ентузијазмом. Посљедњих година лист излази сваког четвртка, на 16 страна.

Главни уредник Дервентског листа и портала Чедо Вујичић каже да је Дервентски лист, уз Укрину, обућаре, вашар и рукомет, један од брендова Дервенте и један од незаобилазних детаља када се говори или размишља о Дервенти.

– За то су заслужне плејаде новинара и уредника, који су од 1912. године на страницама овог листа биљежиле историју Дервенте, њених људи и важних догађаја. Оно што није забиљежено на тим страницама, није се ни догодило – рекао је он додајући да је од 12. децембра 1912. године, у бурној историји ових простора, било и периода када се народ суочавао са трагедијама, када је све стајало, или кад су једноставно гушене слободе, а Дервентски лист је дијелио судбину читалаца из којих је поникао и због којих је постојао.

– Дакако, било је времена када је лист вјешто балансирао између жеље појединаца или група за доминацијом и професионалних стандарда у информисању, али увјерни смо да су времена када се пријетило гушењем и гашењем иза нас. У то нас увјеравају и посљедњи потези оснивача, односно начелника општине, у смислу обезбеђивања додатних средстава за несметано функционисање, што је основни предуслов за објективност – казао је Вујичић.

ПРВИ РОЂЕНДАН

ПОРТАЛА

Од прошлог децембра, Дервентски лист под својим окриљем уздиже и своје чедо, интернет портал. Доказ да су препознати озбиљност и посвећеност коју су руководство и редакција Дервентског листа уложили у креирање и вођење интернет портала, јесте повјерење коју су добили од својих читалаца. За само 12 мјесеци, портал Дервентског листа постао је најутицајнији и најпоузданији извор информација на подручју општине.

Вујичић истиче да се данас конукренција у информисању „бије“ новим оружјем.

– Иако се штампани медији упорно отимају и спасавају од притиска конкуренције у смислу електронских медија, све више је новина, па и часописа, које своје садржаје читаоцима нуде и путем сајтова, односно портала. Могло би се рећи да се конкуренција бије њиховим оружјем. Тако се понаша и Дервентски лист, а наш портал настао је као насушна потреба да информације не објављујемо са неколико дана закашњења, али и да читаоцима са мање времена понудимо могућност да добију провјерену и тачну информацију. Мада то нерадо спомињем, али морам рећи да портал ради захваљујући пожртвовању чланова редакције и њиховој спремности да и на овај начин будемо ближи читаоцима. Да смо чекали испуњавање свих претпоставки, посебно материјалних, вјерујем да још не би било портала – рекао је Вујичић.

Он је нагласио да Дервентски лист, иако нема ништа против преношења туђих информација, које се понекад и нађу на овом порталу, остаје при опредјељењу да даје тачне, прецизне и провјерене информације, те ауторске фотографије.

– Сензационалистички приступ и новинарство типа „копирај и залијепи“, препуштамо аматерима – нагласио је Вујичић.

Са традицијом којом се мало које штампано гласило на овим просторима може похвалити, храбри искорак у интернет сферу, показао се као пун погодак за Дервентски лист сматра одговорна уредница листа и портала Далиборка Рогић.

– У мору портала и порталоида којима се не зна поријекло и на којима се пласирају вијести са крњим или непознатим изворима и испод којих не стоје потписи новинара и уредника, Дервенћани су се исправно одлучили да повјерење у информисању повјере Дервентском листу, медијској кући која се може похвалити једним од најстаријих листова на Балкану. Са ограниченим техничким могућностима, али ни педаљ не одступајући од професионалнх стандарда новинарства, сматрам да смо успјели да читаоцима понудимо брзе, али истовремено тачне и провјерене информације о свему што се дешава у нашем граду. Том трасом ћемо и наставити, а радо ћемо прихватити и сугестије читалаца – рекла је Рогићева.

Осим штампаног издања и интернет портала, додаје Рогићева, веома је активна и посјећена „фејсбук“ страница Дервентског листа, а ту је и youtube канал са занимљивим видео садржајима.

– Осим информација од значаја за све који живе у Дервенти, мислили смо и на наше читаоце изван граница БиХ, па су на порталу доступна и старија издања Дервентског листа и читуље у ПДФ формату, који се могу бесплатно преузети. Значај информисања путем интернета препознају све више и компаније и предузећа, који своје пословање оглашавају путем нашег портала – казала је Рогићева.

Она је позвала читаоце да, као и до сада, информације и фотографије, за које сматрају да би требало да буду објављени у Дервентском листу, шаљу на email: derventskilist@gmail.com,derventskilist.redakcija@gmail.com, на „фејсбук“ страницу Дервентски лист или посјете редакцију листа.

Апликација

Како би информације са портала Дервентског листа што брже стизале до читалаца, активна је и апликација за мобилне телефоне. Преузимањем апликације Дервентског листа са Google play store са својих мобилних телефона брзо и једноставно можете да приступите интернет порталу, а редовно ћете добијати и обавјештења о најновијим и најважнијим објављеним вијестима.

Related posts

„САНИНО“ ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ ПОГОН ДЕРВЕНТСКЕ ПРИВРЕДЕ

admin

Дозвољене матурске забаве и екскурзије

admin

ДОЗВОЉЕНА ПРОСЛАВА МАТУРА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još