ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервентски лист, вјерни хроничар живота Дервенте, већ 109 година стасава уз свој град помно пратећи све његове кораке, а на том путу храбро се борећи да професионалне стандарде новинарства стави на пиједeстал информисања.

Први број Дервентског листа из штампе је изашао 12. децембра 1912. године под називом Дервентски котарски лист и од тада је неизиставан дио дервентске баштине.  Иако је у стогодишњој традицији издавање листа неколико пута било прекидано, Дервентски лист је сваки пут изнова проналазио пут до читалаца, уз неумањену вољу новинара и уредника да на његове странице ставе све оно што у граду на Укрини вриједно пажње.

В.д. директора и главни уредни листа Михаило Зечевић казао је да Дервентски лист 109. рођендан прославља у нади да ће стогодишња традиција листа бити настављена, али и употпуњена још разноврснијим и квалитетнијим садржајем.

– Идеја водиља јесте да допремо до сваког Дервенћанина, као и да привучемо пажњу и пробудимо интересовање свих у чијим рукама се нађе било који број Дервентског листа. Веома је једноставно „пронаћи пут“ до одређене групе, међутим тако се постепено губи сврха постојања, што значи да је пред нама, у овим тешким временима, тежак и итекако сложен задатак – казао је Зечевић додавши да је рођендан листа прилика да се захвалимо свим вјерним читаоцима који осјећају емпатију према једној од најстаријих новина на овим просторима.

– Иако је борба на медијском пољу данас заиста немилосрдна, Дервентски лист ипак држи својеврстан примат који треба његовати, и под сваку цијену, сачувати. У борби против лажних вијести и искривљених информација са друштвених мрежа и којекаквих портала, тешко је опстати, а камоли побиједити. То ћемо постићи само објективним и тачним извјештавањем пратећи разноликост, која се вјечно бори да исплива на површину и остави траг у свком времену и друштву, па тако и данас – рекао је Зечевић истичући да је Дервентски лист кроз историју био свједок многобројних превирања, сукоба и неслагања, али да његово трајање никад није било упитно, па није ни сада.

– Сачувати традицију и у исто вријеме испунити захтјеве садашњости, као и будућности, истински је тешко, али није и немогуће. Важно је успоставити равнотежу и то на корист сваког појединца дајући прилику да се чује свачија ријеч – поручио је Зечевић.

Настојећи да допре до сваког Дервенћанина, Дервентски лист са посебним сензибилитетом ослушкује мишљење читалаца, а они који у потрази за провјереним, истинитим и благовременим информацијама посежу за Дервентским листом, кажу да је то у вријеме поплаве непровјерених информација, једини логичан избор.

– Откад памтим, а већ сам у крочио у девету деценију живота, ново издање Дервентског листа се увијек налазило на столу у мом дому. Поред тога, увијек радо посветим вријеме у читаоници Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ да пажљиво прелистам штампу, а поготово Дервентски лист – каже пензионисани професор математике Боро Тешановић који посебну пажњу посвећује читању спортских страна листа.

– Више од 35 година био сам службено лице на фудбалским утакмицама и обишао многе градове као делегат, те читање Дервентског листа увијек почињем од посљедње стране, а потом наставим и све до прве стране ишчитам врло пажљиво, посебно се задржавајући на рјешавању укрштеница – додао је Тешановић који је уз помоћ млађих чланова породице чест гост на интернет порталу листа.

Лист излази сваког четвртка, на 16 страна, а интернет портал www.derventskilist.net свакодневно информише читаоце о свим догађајима у граду на Укрини, преносећи све важне информације из Републике Српске и региона.

Претплатници

Дервентски лист, осим мешу суграђанима, читаоце је пронашао и изван Дервенте, па се међу претплатницима електронског издања налазе и људи који живе у Хрватској, Србији, Њемачкој, Швајцарској, Аустралији.

Драган Тадић који живи у Загребу читалац је и претплатник Дервентског листа готово четири деценије.

– Потичем из Горње Лупљанице и врло често долазим у Дервенту. Веома ми се допада начин на који Дервентски лист извјештава и мислим да одлично приказује живот на том подручју тако да, иако не живим у Дервенти, могу да створим праву слику о стању у свим сферама живота. Посебно ми се допада то што вас има свугдје, како у градском, тако и на сеоском подручју – казао је Тадић истичући да прати интернет портал Дервентског листа.

Честитке

Милорад Симић: Незаобилазно обиљежје Дервенте

– Дервента, као урбана средина, као уређен простор за живот, као модерна организована административна заједница, има неколико својих обиљежја према којим је препознатљива, а Дервентски лист је свакако један од детаља који су незаобилазно обиљежје Дервенте и којим  може да се поносни. Сама чињеница да је прошло више од једног вијека од штампања првог броја листа је за сваку врсту респекта, али никако не треба да заборавимо чињеницу да, осим информативног карактера који је основа сваког гласила, наш Дервентски лист има улогу хроничара свих догађаја у Дервенти. Биљежећи све дервентске успјехе, све подухвате на које смо поносни, али и све промашаје и несмотрености, Дервентски лист се позиционирао као незаобилазан дио мапе Дервенте. Град, као оснивач овог предузећа, свакако има обавезу од обезбиједи све потребне предуслове за његово несметано функционисање, а то се огледа у недвосмисленој подршци коју предузеће има из године у годину.

Редакцији и осталом особљу у предузећу желим да на задовољство свих становника Дервенте у будућности биљеже још више наших успјеха и позитивних дјела, те да својим радом доприносе стварању што бољег амбијента за живот у Дервенти.

Мирко Земуновић: Наставити успјешан пут

уз нове генерације читалаца

– Поводом обиљежавања 109 година од издавања првог Дервентског листа и успјешног рада, новинарима, уредницима, директору и свим запосленим у колективу упућујем искрене честитке.

Увјерен сам да ћете свој успјешни пут наставити у наредним годинама и задржати повјерење читалаца стечено на професионалном и објективном извјештавању, као и разноврсности тема које обухватате.

Желим вам да останете истрајни у поштовању истинских вриједности и стандарда новинарске професије уз нове генерације читалаца, те пуно успјеха у животу и раду.

Related posts

„Златним знаком“ крунисано 26 година хуманитарног рада

admin

ОПЕРАЦИЈА „КОРИДОР“ НА ФИЛМСКОЈ ТРАЦИ

admin

Градски парламент засједа 20. априла

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još