Култура

Монодрама „Наши дани“
у Дервенти прославила 40. рођендан

Прослављени глумац и редитељ из Београда Радослав Миленковић вечерас је у Центру за културу извео монодраму „Наши дани“ коју је одиграо по 1957. пут, а монодрама коју је написао током служења војног рока у Дервенти изводи пуних 40 година.
Текст представе настао је драматизацијом сатиричних пјесама Владислава Петковића Диса и најзначајнијих приповједака највећег српског сатиричара Радоја Домановића, који је оштро, критички беспоштедно и духовито сликао власт, као и сервилно и послушничко грађанско друштво.
-Вечерас је тачно 40 година од када сам одиграо премијеру представе на Фестивалу монодрама и пантомиме у Земуну, а тамо сам стигао као војник ЈНА у Дервенти. Никада је до сада нисам играо у Дервенти, али људи из овог града помислили су да би било згодно да је управо на 40. годишњицу одиграм је овде, тако је дошло до позива и сарадње – казао је Миленковић наводећи да га за Дервенту и служење војног рока вежу лијепе успомене.
-Јако сам узбуђен јер у овом простору сам се накуглао, волео сам архитектуру, то је била ултра модерна зграда у то време. Није питање да се одигра представа у неком граду, мало ме сада стижу сећања. Био сам млад и све је одговарао, памтим само срећне дане из тога времена- каже он додајући да се Дервента јако промијенила.
-Променила се као и сви градови у транзицији, ту су велике хале, трговине. Када сам служио војску облачили смо цивилну униформу и патике и одлазили у шетњу, био је жив град у то време. Сада су градови у истим логотипима, паркинзима, у транзицији – казао је Миленковић.
„Наши дани“ приказивани су на сценама бивше Југославије, као и у Русији, Швицарској, Шведској, Данској, Мађарској, па чак и Јужној Африци.
Организатори обиљежавања јубилеја 40 година од премијере монодраме „Наши дани“ били су Туристичка организација града и Народна библиотека „Бранко Радичевић“.

Related posts

Промоцијом књиге Виолете
Ковачевић почело „Дервентско срце“

Derventski List

„Зоркине љубавне заврзламе“ донијеле дашак театра

admin

Поезија се ушушкала „Под сјенком Мјесеца“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još