ИЗДВОЈЕНОНовости

Спомен – соба добија обрисе

Спомен – соба која ће у Дервенти свједочити о Одбрамбено – отаџбинском рату, дервентским бригадама и погинулим припадницима Војске Републике Српске, добија прве обрисе током прве фазе грађевинских радова.

Овај својеврсни споменик протеклом рату и страдалим Дервенћанима налазиће се на углу Трга ослобођења и Трга православља, у близини Централног спомен – обиљежја погинулим борцима, а прве послове на уређењу простора вриједне 32.411 КМ финансира Градска управа.

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић појаснио је да ће изградња Спомен – собе тећи у фазама.

– У току је замјена столарије, постављање подних и зидних инсталација и зидних облога, а услиједиће и постављање вањске фасаде. Завршетком грађевинских радова стварају се услови да можемо изложити и сачувати сакупљену грађу од пропадања – рекао је Вујичић додајући да ће друга фаза подразумијевати опремање просторије намјештајем и осталим потребним елементима.

– Трећа фаза односиће се на постављање експоната и садржаја који су предвиђени идејним рјешењем, а који ће посјетиоцима предочити најважније чињенице из Одбрамбено – отаџбинског рата – додао је Вујичић подсјетивши на предуслове које је било потребно испунити прије почетка изградње Спомен – собе.

– Борачка организација је тражила испуњавање четири принципа приликом изношења идеје за изградњу Спомен – собе, а која су и испуњена. Тражено је да се она налази у близини Централног спомен – обиљежја, да буде у главној улици, видљива и грађена јавним средствима, и да послије изградње управљање и брига о њој буде повјерена некој од јавних институција – казао је Вујичић.

Спомен – соба ће својим садржајем предочавати улогу и значај Дервенте током Одбрамбено – отаџбинског рата, настанак Републике Српске, ратне путеве 27. и осињске бригаде, функционисање полиције током рата.

Посебан простор и пажња биће посвећени погинулим борцима чија имена ће се моћи видјети на зиду, у књизи и на мултимедијалном уређају са посебним акцентом на Милована Бјелошевића и команданта 27. бригаде Триву Вујића. Такође, биће забиљежена страдања у логорима са именима страдалих логораша.

Биће истакнуто и неколико важних догађаја из протеклог рата, као што су излазак српских снага на насип поред Укрине, одбрану касарне, ослобађање Дервенте, почетак борби за пробој Коридора, пробој непријатељске линије на „Ободном каналу“, страдање на Чардаку и други тренуци који су обиљежили ратне дане у Дервенти.

Радови

Из предузећа „Ехта – Р“ којем су повјерени радови казали су раније да је њихов задатак да уреде простор.

– Обавићемо браварске и молерске послове, те поставити керамику – прецизирали су из ове фирме.

Related posts

ИНТЕРВЈУ МИЛОРАД СИМИЋ: НА ПРАВОМ СМО ПУТУ

admin

Ратари жању губитке

Derventski List

Вијек и по у служби милосрђа и љубави

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još