ИЗДВОЈЕНОНовости

Трговинама радно вријеме недјељом до 15 часова

Одлуком о радном времену у угоститељским, трговинским, занатским, услужним и другим објектима и дјелатностима на подручју града који је данас једногласно усвојила Скупштина града, трговине ће недјељом моћи да раде од седам до 15 часова.

Амандман клубова одборника СДС, ПДП и ДНС којим је предложено да недјеља буде нерадни дан није прихваћен.

Ова одлука дефинисана је послије јавне расправе која је одржана крајем прошле године, те је истакнуто да је предложено радно вријеме недјељом од седам до 15 часова компромис између захтјева радника и синдиката, који су тражили потпуно укидање рада недјељом и послодаваца који су се залагали да недјеља буде редован радни дан.

До сада је радно вријеме трговинских, занатских и услужних објеката недјељом било од седам до 22 часа.

Дискусије о овој теми обиловале су супростављеним мишљењима позиције и опозиције, а објашњење в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славена Пашалића јесте да се ради о осјетљивом питању о којем дефинитивне одлуке нису донијеле ни околне локалне заједнице, те да ће ефекти одлуке бити видљиви за најмање шест мјесеци. Такође, Пашалић је истакао да је од иницијативе одборника СНСД-а Давора Симића до креирања ове одлуке вођено низ разговора са привредницима и радницима, те одржане двије јавне расправе, а предложено скраћивање радног времена до 15 часова, компромисно је рјешење.

Одборник СНСД-а Давор Симић казао је да већина радника са којима је разговарао о овој теми није за рестриктивне одлуке, те да ће послије неколико мјесеци бити видљиви ефекти и реакције радника, привредника и јавности на ограничење радног времена до 15 часова.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић питао је зашто је актуелна већина промијенила првобитно мишљење да недјеља буде нерадни дан, док је шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш казао да овом питању треба приступити уравнотеженом одлуком.

Одборник СНСД-а Игор Новић казао је да сматра да рад недјељом не би требало дефинисати радикалном одлуком, те да је најприје потребно опипати пулс јавности и пратити како ће поступати околне општине.

Нова одлука о радном времену ступиће на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику града.

Related posts

УСКОРО ПРЕДЛАГАЊЕ КАНДИДАТА ЗА НАЈБОЉЕ СПОРТИСТЕ

admin

ЗЕЛЕНО СВЈЕТЛО ЗА РАСПОДЈЕЛУ СУФИЦИТА И НАЦРТ БУЏЕТА ЗА 2021.

admin

ДЕРВЕНЋАНИ ПРВАЦИ СРПСКЕ У ШАХУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još