Друштво

Суша узела данак
у воћњацима

Дуготрајан сушни период узео је данак на већини пољопривредних добара, а штете нису поштеђени ни воћњаци, гдје је већина воћа доспјела прије времена или опала и иструнула.

Донекле су задовољни једино виноградари који за разлику од претходних година када су кишни периоди трајали мало дуже те су чокоте нападале разне болести, ове године беру квалитетне гроздове.

У винарији „Ђуричић“ признају да им је ова година донијела безброј проблема. Од тропских врућина чокоте су „бранили“ тако што их редовно третирали против племењаче, што је на концу и уродило плодом. С обзиром да грожђе прилично „воли“ топлоту, овогодишњи квалитет је задовољавајући, иако је род мањи од очекиваног.

-С обзиром на сушу, ми смо заиста задовољни, како квалитетом тако и количином грожђа. Сушно раздобље смањило је утицај болести те је грожђе веома здраво, али и слатко – казали су власници винарије додавши да су временске прилике понајвише погодовале сазријавању црних сорти винове лозе, те се оправдано надају црвеном вину екстра квалитета.

Шљива „посавица“ у воћњаку Видомира Којића из Велике Сочанице покупљена је прије скоро мјесец. Иако количином није задовољан, квалитет је значајно вољи него претходних година.

-Шљиве су сазреле мјесец раније. Род је био отприлике 20 одсто од очекиваног, али је шљива квалитетна и најбоља је за сушење и пекмез. Одлучили смо се да је осушимо – казао је Којић додавши да се воћари из године у годину боре за изазовима промјене климе.

-Прије десетак година за род шљиве је био погубан мраз, а ево ове године, суша – казао је Којић.

Ситуација није ништа боља ни у воћњацима гдје преовладавају крушке и јабуке.

-Скоро сав род смо планирали за ракију, међутим, доста тога смо морали исциједити у сок. Због суше, како је сазријевало воће тако је и трулило, још на стаблу, па смо доста тога морали обрати док је још било заленије и исциједити у сок – казали су Поповићи из Црнче додавши да се крушка „виљамовка“ показала као доста отпорнија у односу на јабуке које су опадале још док су биле зелене.

Related posts

Прекиди у снабдијевању
струјом и сутра

Derventski List

Три генерације Ђенића
храброшћу исписале историју

Derventski List

ПРИКУПЉЕНО 95 ДОЗА КРВИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još