ДруштвоИЗДВОЈЕНО

„Босиљковање“ пуним сјајем
истакло традицију и обичаје региона

Интерфолк фест „Босиљковање“, са традицијом дугом 29 година, вечерас је дервентској публици представио све чари традиције, обичаја, игре и пјесме из регије, а око 400 учесника на сцени громогласним аплаузима подржали су многобројни посјетиоци.

Фестивал који је почео у сриједу, данас је у својој завршници осим концерта, представио домаћине – чланове Културно – умјетничког друштва младих „Босиљак“ као и госте из Сремске Митровице, Славонске Пожеге, Бугојна, Источног Новог Сарајева, Кобаша и Брода. Концерту у Спортском центру претходио је дефиле улицама града свих учесника.

– Ова манифестација у РС и у БиХ има један посебан карактер и поред главног циља – очувања традиције, одликује се масовношћу која је права ријеткост у нашем окружењу. Заиста ми је драго да се на овакав начин и на овом нивоу обиљежава традиција са око 400 учесника – казала је руководилац „Босиљка“ Стана Наградић додавши да је „Босиљковање“ почело у сриједу промоцијом фестивала у градовима у окружењу.

– Четвртак је био посвећен дјечијим манифестацијама када су се наши чланови представили испред „Корт маркета“ на „Данима јесени“, а у петак смо имали концерт у Петрову са неколико ансамбала, а завршница је био дефиле учесника и представљање рукотворина – објаснила је Наградићева. 

По први пут на фестивалу се се представили чланови ХКУД-а „Славонија“ које постоји од 1997. године, а потпредсједник овог друштва Драго Чеваповић изразио је задовољство организацијом „Босиљковања“.

– Заиста смо изненађени врхунском организацијом, а у Дервенти смо се представили пјесмама и плесом јакшићког и пожешког краја – казао је Чеваповић додавши да је у друштву активан као играч од његових почетака, а активни су и супруга, оба сина и обје снахе, као и унучад.

Умјетнички директор ФА „Бранко Радичевић“ из Сремске Митровице и предсједник Националне секције ЦИОФ Србија Драган Ђорђевић такође је похвалио организацију фестивала.

– Имамо лепу сарадњу дугу двадесетак година са КУДМ „Босиљак“ и раније смо били на фестивалу, а и домаћини код нас, тако да размењујемо искуства и сарађујемо у области фолклора и ЦИОФ-а, а са посебним задовољством морам да истакнем беспрекорну организацију ове манифестације. Ово је велики фестивал, људи су се потрудили да и ми, учесници, уживамо – казао је он.

На бини се представило око 30 чланова из Сремске Митровице и то играма из Студенице, а прилику да као играч овог друштва заигра у Дервенти имала је и Јована Стојановић.

– Поријеклом сам из Добоја, гдје сам била активан члан у КУД-у „Осјечани“ око осам година, а већ три године сам у овом друштву. У Срему највише се потенцирају наравно игре из тих крајева, а данас кад сам дошла одмах сам чула изворну музику, динамичнију и којој више „нагињем“ – казала је Стојановићева.

Босанску игру пред Дервенћанима су изнијели чланови Градског фолклорног ансамбла „Бугојно“.

– Обишла сам разне фестивале, али овај је баш вриједан одушевљења – казала је чланица друштва Ерна Бајрић.

Дио Ансамбла народних игара и пјесама „Саван Руњо“ из Удружења за очување традиције из Приједора представио се дервентској публици, а директор Жељко Шормаз оцијенио је да је ова манифестација значајна не само за КУДМ „Босиљак“, него и за Дервенту и цијели регион.

– Долазим на овај фестивал већ 25 година, имао сам прилику да испратим раст овог фестивала од самих почетака и надам се да ће расти и даље. Сваки пут је велика част и задовољство присуствовати овом фестивалу који је један од бољих у БиХ, али и у ширем региону – казао је Шормаз.

„Босиљковању“ је поред бројних суграђана присуствовао и будући градоначелник Дервенте Игор Жунић.

Изложба

Посјетиоци, као и учесници, су током завршног дана фестивала имали прилику да погледају и пронађу за себе домаће производе и рукотворине изложене на штандовима испред Спортског центра.  

Related posts

ТЕОРИЈА УЗ ПРАКСУ РЕЦЕПТ ЗА КОМПЛЕТНО ЗНАЊЕ

admin

УЧЕНИЦИ ОДМЈЕРИЛИ ЗНАЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ

admin

Без струје више села

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još