Друштво

Лажна „Теmu“ апликација
краде податке о картицама

Министарство унутрашњих послова Републике Српске упозорава грађане на појаву лажне апликације под именом „Теmu“ на званичним продавницама апликација (App Store и Google Play).

Из МУП-а наводе да „преваранти користе ову апликацију како би прикупљали податке о платним картицама и другим личним подацима корисника“.

Лажна апликација изгледа идентично као оригинална „Теmu“ апликација, са логотипом и сличним корисничким интерфејсом.

– Лажна апликација наводи кориснике на лажне сајтове, од корисника тражи ажурирање података, међу којима се траже и подаци са платне картице (број картице, CVV код). Унесени подаци се затим преносе преварантима и могу се злоупотријебити за неовлашћене трансакције и крађу идентитета – наводе из МУП-а.

Грађани могу да се заштите тако што ће преузимати апликације само са званичних извора (App Store и Google Play), али провјерити и име издавача.

– Оригиналну „Теmu“ апликацију издаје „Temu International LLC“. На оригиналној „Теmu“ апликацији имате обавјештење да купци буду пажљиви, да „Теmu“ апликација никада неће послати СМС поруку и тражити вам додатне податке. Прочитајте коментаре и оцјене корисника прије инсталације, јер лажне апликације често имају сумњиве или лажне рецензије. Не уносите податке о картици у апликације које нису провјерене. Редовно пратите стање на рачуну и пријавите сваку сумњиву трансакцију својој банци. Користите антивирусне апликације које могу детектовати сумњиве софтвере – упозоравају из МУП-а.

Такође напомињу да у случају да сте већ преузели лажну апликацију, потребно је да урадите сљедеће кораке.

– Одмах уклоните апликацију са уређаја и блокирајте своју картицу и обавијестите банку о могућој злоупотреби. Промијените лозинке за све релевантне налоге које сте користили у апликацији, те пријавите случај полицији путем најближе станице или online на интернет страници МУП-а Српске – поручили су из МУП-а апелујући на грађане да буду опрезни и информисани.

Related posts

Риболовачко друштво и у
овој години имаће мноштво активности

Derventski List

Зимско „облачење“ возила празни новчанике

admin

Пакетима хране
обрадовали суграђане

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još