Друштво

Ловце и авантуристе води
у ловишта широм свијета

На нишану Дервенћанина Споменка Кузмановића нашле су се бројне егзотичне животиње, а приврженост путовањима и лову спојио је у агенцију која организује ловне туре широм свијета.

Лов је овом Дервенћанину, са минхенском адресом боравка, у крви, с обзиром да је, како сам каже, у лов са оцем ишао још као седмогодишњи дјечак. Чим је постао пунољетан положио је ловачки испит и кренуо са провођењем своје жеље – да на нишану има животиње из цијелог свијета.

– Када сам се преселио у Њемачку и довољно савладао језик, положио сам ловачки испит добио прилику да ловим за шумарију у Баварским шумама, гдје сам стекао озбиљно искуство. Био сам задужен за редукцију дивљачи и тако штитио шуме, те сам имао око 130 одстрела дивљачи свих узраста на годишњем нивоу – испричао је Кузмановић који се у лов отиснуо и у далеке земље.

– На путовања и ловне туре водио сам пријатеље који су показивали интересовање за ловачке авантуре, а 2019. године настала је моја агенција за ловне туре „Alpha Orionis by Huntingtraveller“ – казао је он.

Године искуства у ловству и бројна путовања донијеле су му прве клијенте.

– Клијенти су најприје до мене долазили препоруком мојих пријатеља, а неки су ме контактирали и путем  друштвених мрежа гдје сам врло активан, али су ме проналазили и на ловачким сајмовима на којима излажем своје идеје и планове и представљам своја ловачка путовања – казао је Кузмановић наводећи да су његови клијенти махом Нијемци, Аустријанци и Италијани, али међу ловцима које води у лов су и људи из Србије, Хрватске и БиХ.

Како овај љубитељ путовања и лова тврди, са ловачком пушком обишао је скоро цијелу Африку, Европу, те Киргистан, Таџикистан, Турску и полуострво Камчатка у Русији.

– Имао сам прилику да ловим слонове, лавове, леопарде, разне врсте антилопа, лосове, козороге и многе друге врсте животиња, а и моји клијенти такође. Свака тура има неке своје чари и свака се по нечему памти. Оно што је мени, поред свега што сам обишао и видио, остало урезано у сјећању јесу планински дијелови Киргистана и Таџикистана гдје се лови на више од 5.000 метара надморске висине. У сјећању ми је остала и Камчакта због неописиве величине ловишта и терена који има више од 200 вулкана, од којих је чак 25 активно – испричао је Кузмановић додвши да ни лов на слонове у Зимбабвеу неће тако лако заборавити.

– То није обичан лов. Месо се подијели на цијело село које се налази у близини – казао је он признајући да је током својих путешествија наилазио и на непредвиђене ситуације, те доживљавао повреде.

Кузмановић, који је члан Ловачког удружења „Мотајица“ и дио Сочаничке секције, често посјећује Дервенту.

Припрема за лов

Осим детаљног упознавања са тереном на којем се лови, Споменко Кузмановић својим клијентима даје неопходне информације о потребној документацији, те даје савјете за сваку ловну туру.

– Мој посао је да знам какве дозволе изискује држава у коју се путује, које услове треба клијент да испуњава, а поред тих техничких ствари у обзир се узимају и жеље и услови под којима клијент жели да лови, што пак на крају креира и цијену једне ловачке авантуре, за коју је свакако потребан мало дубљи џеп – казао је Кузмановић истичући да врло радо даје савјете и препоруке свим својим клијентима и када је ријеч о опреми за лов.

Related posts

СРЕДЊОШКОЛЦИ СВИРАЛИ И ПРИЧАЛИ БАЈКЕ У „ТРОЛУ“ И „СУНЦУ“

admin

У Дому здравља доступан
савремени мамограф

Derventski List

Оставштину предао у насљеђе будућим генерацијама

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još