ИЗДВОЈЕНОНовости

Познат костур будућег
сазива Скупштине града

Централна изборна комисија објавила је јуче утврђене резултате локалих избора који су потврдили да ће у идуће четири године у функцији градоначелника Дервенту водити Игор Жунић из СНСД-а, а ова странка према освојеном броју мандата, биће и водећи политички фактор у Скупштини града.

Према подацима које је ЦИК објавио, Жунић је освојио 7.092 гласова или 52,29 одсто у односу на противкандидате Владу Ковачевића из СДС – Воља народа који је освојио 5.888 гласова и независног кандидата Милу Тадића који је добио повјерење 582 бирача.

Према утврђеним резултатима избора, представнике у локалном парламенту имаће осам странака и то СНСД 11 (Давора Симића, Дарка Бећаревића, Синишу Калоперовића, Миленка Пуљановића, Синишу Јефтића, Николу Нединића, Мају Пјерановић, Мирјану Плиснић, Славка Томаша, Ђурђу Додиг – Пијетловић и Ирену Евђенић), СДС шест (Перу Ђурића, Бранка Катанића, Недељка Станића, Милорада Бјелошевића, Витомира Пиваша и Ненада Милића), Социјалистичка партија четири (Славена Гојковића, Бојана Земуновића, Дариа Башића и Зорицу Никић), ДНС два (Дејана Пјерановића и Зорана Калоперовића), Уједињена Српска два (Миодрага Тешендића и Тању Билић), Народни фронт два (Сања Димитрић и Душкa Вујичићa), ПДП једног (Миркa Петрићa) и НДП једног (Зоранa Милојевићa).

Ипак, коначан састав одборничких клубова биће познат након потврђивања резултата избора и преузимања мандата, с обзиром да ће се неки од кандидата опредијелити за другу функцију.

Доношењем Одлуке о утврђивању и објављивању резултата локалних избора почели су да теку рокови за подношење захтјева за поновно бројање гласачких листића, приговоре и жалбе.

Преференције

Ови избори били су специфични и по новим правилима за личне гласове, односно преференције, s с обзиром да су бирачи могли да фаворизују само три кандидата са једне одборничке листе.

Међутим, и у таквим условима неколико кандидата је повећало број личних гласова, што је вјероватно плод већег личног ангажмана.

Иако су, због различитих система, подаци о подршци од прије четири године и сада скоро неупоредиви, ипак се може констатовати да је најозбиљнији раст, према броју личних гласова имао је носилац листе СНСД-а Давор Симић. Он је имао и највећи број личних гласова, и то 1.333, што је више од чак пет странака које су прешле цензус, а далеко више од првих „пратилаца“ Пере Ђурића из СДС-а и Славена Гојиковића из Социјалистичке партије.

Related posts

СНСД ПРЕДЛОЖИО СИМИЋА ЗА НОВИ МАНДАТ

admin

КАЛЕНДЕРОВАЧКИ УЧЕНИЦИ ПРОСЛАВИЛИ МАТУРСКО ВЕЧЕ

admin

Помен за 405 српских жртава данас

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još