Друштво

Освајању Монт Евереста допринијело
и срећно дјетињство у Дервенти

Дервенћани који су вечерас испунили салу Хрватског културног друштва „Напредак“ са радошћу су се дружили са маратонцем, триатлонцем и хуманистом Томиславом Цвитанушићем, који је дјетињство, захваљујући коријенима из Беглука, проводио у Дервенти.

Дружење је била и прилика да сви присутни погледају филм „Свако има свој Еверест“ о његовом успону на највиши врх на свијету – Монт Еверест.

Како је истакао Цвитанушић, иако није рођен у Дервенти, било му је задовољство представити се Дервенћанима.

– Моја одговорност вечерас је велика, иако нисам рођен у Дервенти, љетње распусте проводио сам у овом граду. И мом тати, који је из овог краја, је драго да смо послије толиких година имали прилику вратити се и да ме Дервенћани доживљавају својим. Када се спомене Дервента, сјетим се дјетињства које ми увијек измами осмијех, од јутра до мрака смо били напољу, пливали смо у Укрини, без страха, и то је утицало на мој цијели живот – казао је Цвитанушић додавши да се за успон на Еверест спремао цијели живот, што укључује и дјетињство.

– Осјећај дан послије досезања Монт Евереста био је осјећај пролазности, јер ми људи кратко трајемо, некада се преозбиљно доживљавамо, а тај живот је трептај ока поредећи са планином. Ту је и осјећај захвалности да сам имао прилику да будем на том врху – казао је Цвитанушић додавши да је цијело искуство трајало 58 дана.

– Убудуће, покушавам бити од користи својој заједници, првенствено кроз удружење „Дајте нам шансу“ у Сарајеву за помоћ родитељима дјеце са потешкоћама у развоју. Друштво ми је доста дало, а ово мислим да је начин да се „одужим“ – додао је он.  

Веза и успомене које има за Дервенту, овај спортиста, како је казао, дугује оцу Здравку који је оцијенио да је Томислав од малих ногу имао чврсту вољу и истраживачки дух.

– Томислав је био као и сва дјеца, живахан на свој начин, али нисам помислио да ће доћи до ових висина, да ће то све постићи у спорту, маратону, алпинизму и триатлону. Сигурно да је дио тога наслиједио и од мене, можда дисциплину, јер сам војник, а он има и ту организацију и чврсту ријеч – рекао је Цвитанушић додавши да је најпоноснији на сина био онда када је и највише бринуо.

– У моментима када је дошло до тога да иде на Монт Еверест, као и сви родитељи, нисам показивао бригу, само сам подржавао колико сам могао – додао је Цвитанушић. 

Вечерашњи догађај заједничким снагама организовали су Хрватско културно друштво „Напредак“ и Интернационални мултирелигијски и интеркултурни центар „Заједно“, а оснивач ИМИЦ-а „Заједно“ Фадил Пелесић додао је да је Цвитанушић прошлогодишњи добитник највишег признања ове организације „Дервентско срце“.

– Наша организација се труди да на најбољи начин афирмише људе који имају везе са Дервентом, а Томислав је човјек који је на свим континентима био амбасадор нашег града и средине. Нама је изузетна част и задовољство што је један такав човјек који је носилац једне такве позитивне енергије у цијелом свијету, вечерас са нама и преноси нам шта може снага воље и људи са наших простора – казао је Пелесић, а предсједник Хрватског културног друштва „Напредак“ фра Мирко Филиповић додао је да вјерује да се сви поносе људима који потичу из ове средине, а постижу успјехе.

– Вјерујем да ће Томиславов живот и успјеси потакнути и друге да освајају нека своја брда. Његов отац Здравко, осим што је родом одавде, такође био је у водству ХКД у Сарајеву, тако да је и то једна од веза које су нас довеле до одлуке да их позовемо у госте – казао је Филиповић.

Related posts

Логораши прославили
крсну славу

Derventski List

АКТИВАН БРОЈ 1411 ЗА ПОМОЋ МАЛИШАНИМА

admin

Припрема предшколаца у „Тролу“,
„Будућности“ и у двије школе

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još