ИЗДВОЈЕНОНовости

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ДЕРВЕНТЕ

Парастосом и полагањем вијенаца на централном спомен – обиљежју и пријемом у Центру за културу, данас је обиљежен 4. јул,  Дан ослобођења општине у Одбрамбено – отаџбинском рату.

Прије 27 година у Дервенту се поново уселила слобода и вратио живот, а обавеза свих њених житеља је да чувају успомене на оне који су ту слободу најскупље платили – својим животима, поручено је данас.

Обиљежавању Дана ослобођења присуствовали су чланови породица погинулих бораца, представници институција локалне власти предвођени начелником општине Милорадом Симићем, Борачке организације РС, Дервенте и бројних других општина, као и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и политичких партија, који су положили вијенце на централни споменик.

– На данашњи дан престали су да постоје логори, престале су тортуре, људи су могли да се врате својим кућама које су нажалост порушене, успостављена је власт и почеле су да функционишу институције, вратио се живот. Дервента је по порушености други град у бившој Југославији, послије Вуковара, а данас је прилично поносно можемо гледати. Добро се обновила, живот добро тече, пуно је параметара по којима смо у врху БиХ, а са непуних 7.000 запослених овдје имамо 820 привредних субјеката, од чега је тридесетак страних компанија. Задовољство је данас живјети у овој отвореној средини – рекао је начелник општине Милорад Симић.

Предсједник БОРС Миломир Савчић истакао је да је Дервента поднијела велику жртву у протеклом рату, те да је управо она доказ шта братска неслога или мржња могу да учине.

-Дервента је довољна опомена и порука шта се не би смјело дешавати и да треба настојати да се сваки проблем у дијалогу и договору треба рјешавати. Она опција којој смо морали прибјећи деведесетих година је најгора и ми који смо учествовали у рату имамо најочигледније искуство, те стога увијек упућујемо поруке мира са жељом да мир вјечно влада. Али, исто тако упућујемо одлуке да смо спреми да бранимо своју слободу – рекао је Савчић.

Војне операције

Након парастоса и полагања вијенаца у Центру за културу, који је до 4. јула био логор за Србе, уприличен пријем, на којем је, између осталог генерал Љубо Обрадовић подсјетио на операције које су крајем јуна и почетком јула 1992. године изведене и које су довеле до ослобађања територије Дервенте.

 

Related posts

Млади и вриједни људи благо
Дервенте и Републике Српске

Derventski List

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА РАД У БИРАЧКИМ ОДБОРИМА

admin

Додатних 100 КМ за хектар засијане пшенице

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još