ИЗДВОЈЕНОНовости

РЕЗУЛТАТИ АНАЛИЗЕ: УКРИНА ПОЖУТЈЕЛА ЗБОГ САПИРАЊА РУДНИЧКИХ КОПОВА

Промјену боје воде у Укрини изазвале су обилне падавине на подручју општине Станари сапирањем са површинских копова локалног рудника, те усљед ових природних процеса нису забиљежени негативни утицаји на биљни и животињски свијет водотока ове ријеке, Мале Укрине и Остружње, саопштено је данас из Инспектората Републике Српске.

То су потврдили резултати анализе узорака воде ријеке Укрине коју је урадила овлаштена лабораторија „Еуро инспект“ из Осјечана, чији су техничари у пратњи инспектора узели пет узорака на више локација.

– Након извршених анализа потврђено је да су испитивани параметри у дозвољеним границама прописаним правилником о условима испуштања отпадних вода у површинске воде, док су код два узорка утврђена одступање од параметара дефинисаних Уредбом о класификацији и категоризацији водотока, с обзиром на категорију водотока гдје је узет узора – наводе у Инспекторату.

Додаје се да се уочена одступања односе на укупне суспендоване материје, садржаја жељеза и мангана, укупног фосфора, хемијску потрошњу кисеоника и биолошку потрошњу кисеоника.

– То недвосмислено указује да је усљед обилних падавина дошло до сапирања са површинских копова рудника Станари – додаје се у саопштењу.

Грађани Дервенте и околних мјеста алармирали су градске власти, али и јавност, због необичне окер боје ријеке Укрине, која их је уплашила и због које страхују од могуће еколошке катастрофе, те сматрају да је у питању нешто озбиљније од муља који у ријеку доспијева из рудника.

Related posts

ПРЕДСТАВЉЕНА ДЕФИЦИТАРНА ЗАНИМАЊА

admin

„Просвјета“ прославила крсну славу

admin

ВАТРОГАСЦИ ТОКОМ ДАНА ИМАЛИ ДЕСЕT ИНТЕРВЕНЦИЈА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još