ДруштвоИЗДВОЈЕНО

У „ТРОЛУ“ СЕМИНАР ЗА ВАСПИТАЧЕ

У Јавној предшколској установи „Трол“ данас се одржава једнодневни семинар за васпитаче којем присуствује око 50 радника у предшколским установама, а отворио га је начелник општине Милорад Симић.
Ради се о првом од три семинара планирана пројектом који је одобрила Инвестиционо – развојна банка РС у оквиру пројекта надоградње вртића, проширења капацитета и унапређења квалитета предшколског образовања и васпитања, а у сарадњи са локалном заједницом.
Према ријечима директора „Трола“ Гордане Симић семинар је осмишљен као развојно, специјализовано стручно усавршавање „Тролових“ васпитача и запослених у предшколским установама у ширем окружењу. Циљ је даљи развој знања, вјештина и ставова неопходних за професионалне компетенције васпитача у складу са захтјевима примјене Програма предшколског васпитања и образова нс РС.
– Семинар је осмишљен тако да садржи комплекс специфичних педагошких и методичких знања и вјештина којима ће учесници обновити и проширити своје компетенције које су стекли током иницијалног образовања и рада у пракси – казала је Симићева додајући да је посебно задовољство што су се, осим васпитача из вртића у регији, придружили и вртићи из Градишке и Приједора.
– Семинар је посвећен како развоју просјечног дјетета, тако и посматрање и процјену дјеце која имају одређене потешкоће у учењу и учешћу. То је потреба данашњег друшта а ово је једсн велики корак ка томе – рекла је Симићева.
Предавачи на семинару су инпектор и просвјетни савјетник за предшколско образовање у Републичком педагошком заводу Стака Николић и универзитетски професор др Тамара Прибишев Белеслин.
Николићева је истакла да је ова обука јако важна јер стручни радници заједнички уче и раде за добробит дјеце.
-Данас ћемо искуствено да пролазимо и учимо како да уочимо одређена понашања, вјештине, стања, ставове и неке промјене код дјеце и на основу тога како да планирамо васпитно-образовни процес и подржимо дијете у складу са његовим могућностима и способностима – рекла је Николићева захваливши се руководству дервентског вртића јер је „Трол“ препознатљив по квалитету рада и пружања услуга.
Проф. др Прибишев Белеслин додала је да је задатак васпитача да прате развој дјеце и процесе учења, што је предвиђено планом и програмом прешколског васпитања и образовања.
-Тиме је наш програм развојно оријентисан и овај семинар је фокусиран на теоријску допуну знања које васпитачи већ имају и да се надограде са различитим техникама, инструментима праћења одређеног понашања и процеса учења. Наш циљ је да то теоријско знање повежу са искуственим, односно практичним и да то примијене у процесу рада – казала је она оцјењујући да предшколство у РС напредује и приближава се стандардима ЕУ, али да је горуће питање и даље низак проценат обухвата дјеце предшколслим образовањем, што треба системски рјешавати.
До краја године биће одржан још један семинар за васпитаче и родитеље по другачијем програму и систему образовања, док је трећи планиран у јануару 2020. године и то за родитеље.

Related posts

Ешалон ратних застава јединица ВРС и помен борцима 4. маја

admin

Нова столарија на читавом објекту школе

admin

Дом здравља израдио план вакцинације за идућу седмицу

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još